Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Zin & onzin: lezerspolls

publicatiedatum: za 22 april 2017

'Gouda is de hoofdstad van het Groene Hart' is de uitkomst van een lezerspoll van het AD. Althans dat vindt 61 procent van de lezers van AD Groene Hart online. Er zijn volgens het artikel totaal 2600 mensen die een stem uitbrachten en Woerden, dat volgens dit artikel de officiële hoofdstad van de streek is, kreeg "slechts" 27 % van de stemmen. (Alphen 12%) Tja wat worden we hier wijzer van? is dit zin of onzin?

 

Eerst maar eens de getallen.

De inwoners: Gouda heeft er 72.000 , Woerden 51.000,  Alphen 108.000 totaal aantal inwoners 231.000.

2600 inwoners brachten een stem uit dat levert een totaal op van 1,1% van alle inwoners (maar dan tellen we iedereen mee, van heel (stok)oud en digibeet tot baby en peuters en van kids en pubers die niet heel snel de site van het AD zullen bezoeken), dus dit zegt zegt in principe ook niets. Maar zelfs al zou 10 % of 20 % zijn stem uitgebracht hebben dan zegt het nog niets of bijna niets.

 

Vermoedelijk zullen er niet veel mensen uit Alphen op Woerden gestemd hebben, en weinig uit Woerden op Gouda als hoofdstad. Het lijkt een veilige conclusie dat als deze cijfers iets zeggen dat dit is hoeveel mensen er uit welke gemeente hun stem hebben uitgebracht en wij vermoeden (héél sterk) dat:

  • er slechts 312 mensen uit Alphen hebben gestemd (12% van 2600)
  • dat in Gouda 5 x zoveel mensen een abbonnement hebben op het AD dan in Alphen (61% v 12 %)
  • dat het aantal AD abbonnees in Woerden t.o.v. Alphen minstens 2x zo groot is! (27% v 12%

(Volgt u het nog?) of zou dit óók onzin zijn?