Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Zie ze kijken! nieuwe expositie stadsmuseum

publicatiedatum: vr 5 mei 2017

Deze zomer staat het Stadsmuseum Woerden van 4 juni tot 8 oktober in het teken van het werk van Neel Korteweg. Neel Korteweg schildert portretten, Van bekende mensen, van onbekende mensen, soms zelfs van niet bestaande mensen. Ze associeert, legt verbanden, ziet contouren verschijnen. In haar hoofd. Van nature heeft ze een "portret-oog" Dat zet ze aan als ze de mensen ontmoet, die ze gaat portretteren.

 

Neel Korteweg schildert portretten, al dan niet in opdracht.
Neel is opgeleid tot beeldhouwer (Rijksakademie van beeldende kunsten)  en tot architect (Academie van bouwkunst, ook in Amsterdam). Als schilder is ze autodidact.

Voor ze aan een portret begint heeft ze ontspannen voorgesprekken. Poseren is er niet bij, nimmer. Ze associeert, legt verbanden, ziet contouren verschijnen. In haar hoofd.
Niet zelden tussen dromen en waken, in de prille ochtendstond.


Foto's komen er vrijwel niet aan te pas, laat staan projecties ten voorbeeld. Ze schildert al zoekende. Laag over laag. Een portret is nooit zomaar af. Daarvoor zit er ook teveel in. Neel Korteweg vangt niet alleen uiterlijk, maar ook innerlijk.


Stadsmuseum Woerden toont een fors aantal portretten. Onder meer:

Erasmus als jongen, Luther als antisemiet, Thomas More, Hans van Manen, Cees Dam, Gabrielle Kok, Bronia Davidson, Anneke Brassinga, Mirthe van Doornik, Pieter Kreft, haar geliefde schilder Lovis Corinth en -speciaal voor de gelegenheid- Leo Gestel (gebaseerd op twee van diens zelfportretten, uit 1913 en 1916). Soms zijn er van 1 persoon wel 2 portretten,  ja. Ook dat hoort bij Neel Korteweg.

Net als het feit dat ze soms portretbrieven schrijft, waarin ze aangeeft wat haar bezig houdt, wat ze al schilderend meemaakt, hoe ze gezonde twijfels overwint en tot het eindresultaat geraakt.

Zelfportretten schuwt ze niet.

 

(zie ook de agenda)

Openingstijden

    Dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur
    Zondag van 13.00 tot 17.00 uur
    Maandag gesloten
Tijdens Koeienmarkt (eerste woensdag na 20 oktober) , 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.

Tevens is het museum gesloten tijdens de opbouwweken.
In 2017 zijn dit:
week 22 van 29 mei t/m 2 juni
week 41 van 9 oktober t/m 13 oktober
Prijzen
    Volwassenen € 5,00
    CJP, 65+ en Biebpas € 2,50
    Museumkaart, ICOM, Vrienden Stadsmuseum Woerden, leden Vereniging Rembrandt, leden SHHV en jongeren t/m 17 jaar: gratis.

Toegankelijkheid

Alleen de begane grond van het museum is toegankelijk voor rolstoelen.


Bereikbaarheid

    Openbaar vervoer:  Woerden is per trein goed bereikbaar. Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen naar ons museum. Verlaat het station aan de voorzijde, volg de stationsweg en loop via de oostdam het centrum in, volg in het centrum vervolgens de bordjes.
    Auto: Parkeren is goed mogelijk in parkeergarage Castellum (Meulmansweg 8s, 3441 AT Woerden).