Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Festival of Nine Lessons and Carols

publicatiedatum: zo 11 december 2016

Zondag 18 december organiseert de Lutherse Gemeente het 'Festival of Nine Lessons and Carols'. Medewerking wordt verleend door het Vocaal Theologen Ensemble o.l.v. Hanna Rijken en het orgel wordt bespeeld door Jeroen de Haan. Een goede gelegenheid voor wie in de (drukke) decembermaand rust en bezieling zoekt! In tegenstelling tot eerdere berichtgeving vindt de viering plaats in de Petruskerk, Kerkplein 5 in Woerden. Aanvang 18.30 uur

 

Iedereen is van harte welkom! De toegang is vrij.


Het ‘Festival of Nine Lessons and Carols’ werd voor het eerst op kerstavond in het jaar 1918 uitgevoerd door het Kings College in Cambridge. De Eerste Wereldoorlog was nog maar net voorbij en de overlevenden probeerden de draad weer op te pakken. Eric-Milner White, de deken van Kings College, was aalmoezenier aan het front. Terug in Engeland zocht hij naar een toegankelijke kerkdienst met veel ruimte voor muziek.
De dienst in Woerden is (uiteraard) in het Nederlands, zodat wie houdt van de traditionele ‘christmascarols’ naar hartenlust mee kan zingen. Er zijn negen schriftlezingen, te beginnen bij Genesis, gelezen door gemeenteleden uit de verschillende plaatselijke kerken van Woerden. Tussen de schriftlezingen worden de traditionele ‘carols’ gezongen, door koor en gemeente. Steevast begint de viering met ‘Once in Royal Davids City’, waarbij de koorzangers al zingend naar voren schrijden. Liederen en lezingen staan in het teken van Advent en hebben de sfeer van inkeer en verwachting.