Vijverbos gaat er aan!

publicatiedatum: vr 17 juni 2016

Volgens Inwonersbelangen vormen de plannen voor de bouw van 120 woningen aan de zuidkant van het Vijverbos in Harmelen een bedreiging voor dat bos. De partij noemt het onbegrijpelijk dat dit plan is gelanceerd.

 

 Inwonersbelangen zegt niet te begrijpen waar het aantal van 120 vandaan komt omdat er afspraken zijn over de bouw van 60 woningen. Die zouden moeten worden neergezet in het gebied Ambachtsheerelaan, Tuinderij, Meerkoet in Harmelen. Als die 120 woningen er daadwerkelijk komen dan moet er in het aan het bos grenzende natuurgebied worden gebouwd.

 

Dan staan de woningen tegen het bos aan terwijl er voldoende andere plaatsen in Harmelen zijn waar kan worden gebouwd. Inwonersbelangen beraadt zich op het stellen van vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de bouwplannen.

 

geschiedenis Vijverbos

(bron Harmelen nu)

 

Omstreeks 1680 kwam in Woerden de dakpannen, bakstenen en tichelindustrie tot ontwikkeling. Er ontstond grote behoefte aan klei. In de brede oeverwallen van de Oude Rijn was deze grondstof bij uitstek voor handen. De commandeurij gaf in 1717 toestemming om vier morgen van haar bouwland “te ontgraven, om de pan-, steen- en tichelaarde daaruyt te doen haalen”. Na deze afgraving onstond een woestenij van onregelmatig, te diep afgevlet, land met zandgaten. Het was gebruikelijk dat de tichelgaten afgedekt werden en dat er bomen op verrezen. Decennia later moest zo’n bos wijken, aangezien de bodem dan voldoende ingeklinkt was om te gebruiken als cultuurgrond. Dit bos in Harmelen werd echter niet gekapt. Het gebied lag buiten de dijken en was niet goed bruikbaar vanwege de hoge waterstand. Zo ontstond in 1759 het Harmelense Vijverbos.

In de negentiende eeuw was het in gebruik als lust- en jachtplaats van Huize Harmelen.Toen is ook aan het bos meer vorm gegeven. Het werd een park in de Engelse landschapsstijl met slingerende paadjes, natuurlijk ogende waterpartijen met bochtige oevers en eilandjes met boom groepen. Opmerkelijk is het contrast tussen de ronde vormen van de vijver en de rechtlijnige contouren van de vletsloten en singels. Later is er tijdens de aanleg van de spoorweg zand gebaggerd met als resultaat, dat de waterplas aan de westzijde van het Vijverbos op vele plaatsen wel 5 meter diep is.

 

In 1913 werd Huize Harmelen met bijbehorende gronden in het openbaar verkocht. Het Vijverbos werd gekocht door jonkheer Boreel de Mauregnault te Alfen. Hij liet het huis ,dat op een eilandje in het Vijverbos ligt, bouwen. Sindsdien wisselde het Vijverbos enige malen van eigenaar en kwam tenslotte in het bezit van de gemeente Harmelen. In 1952 verkocht de gemeente het Vijverbos aan Het Utrechts Landschap. Het is nu beschermd natuurgebied. De noordzijde grenst aan een uitgestrekt, open weidegebied. In het zuiden en oosten bevinden zich boomgaarden en een glastuinbouwgebied.

 

Het Vijverbos, 23 hectare groot, bestaat voor een groot deel uit essenhakhout en waterpartijen. De sloten tonen het verkavelingspatroon dat dateert uit de ontginningsperiode. Door de grote afwisseling tussen open en dicht alsmede nat en droog, komen er talrijke planten en dierensoorten voor. Vele vogels profiteren van de opgaande begroeiing zoals tuinfluiter, fitis, winterkoning en boompieper. De moerassige vegetatie is in trek bij kleine en grote karekiet, rietgors en bos(riet)zanger en de vijver bij fuut, waterhoen, roerdomp en ijsvogel. Ook voor zoogdieren zoals ree en konijn, biedt het hakhout ideale dekking. Kleine roofdieren, egel, wezel, hermelijn en bunzing, vinden hun prooi in en om het Vijverbos. Vooral langs de vijver staan monumentale bomen zoals wilgen, platanen en eiken. Verder groeien er vele planten en bloemen zoals gele lis, dotterbloem, waterlelie, speenkruid en bosanemoon.

 

Op het terrein is een wandelroute van ca. 1,5 kilometer uitgezet.

De wandelroute is tevens geschikt voor rolstoelgebruikers.