Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Het 1e Dichtersbal Woerden 2016.

publicatiedatum: zo 24 april 2016

Is een traditie geboren? Voor poëzie, taal en muziekliefhebbers valt het te hopen. Het was een bijzondere avond in theater het Klooster. Een aantal organisaties hadden de handen ineen geslagen om er een bijzonder mooi en avondvullend programma van te maken. Wat een talent, wat een gezellige avond, wat een gevarieerd programma.

 

Poëzie.

  • Vier prachtige (letterlijk) genomineerde dichteressen ;

  • Twee aanstormende, basisschool, talenten (Caron Kompier en Eline Fenne Mellema) voortkomend uit een poëzieproject van de KUVO met Marco v.d. Bij.
  • Een film met de kersverse jeugd stadsdichter, Mathilde Kaptein gemaakt door Wijnand Brak.
  • Een gastdichter, Gaby Desmyter uit Lierde, West Vlaanderen waar hij “dorpsdichter” is.
  • Een troostrijk gedicht van de overleden dichteres Hansine Letinga voorgedragen door Winny van Rij.
  • Prachtige dichtregels met afbeeldingen als decor voor dit moois op de achtergrond.

 

Muziek.

De muzikale talenten van het Klooster (Linda Holleman, saxofoon, Nathalie Kormelink en Angélique Heemsbergen, piano) zorgden voor harmonieuze intermezzo’s en de Musicalgroep verraste het publiek, na de pauze met een, sexy, zang en dans-act uit “Chicago”. Gastzanger Toon van Mil  uit Amersfoort, een singer/songwriter, met prachtige schoenen, bracht afwisselend ontroerende en grappige songs.

Presentatie. Alles werd op vlotte wijze aangekondigd en aan elkaar gepraat door Marcel Fokker, ook met prachtige schoenen, die de sfeer van deze avond goed wist vast te houden en tot slot zijn, niet geringe, zangtalent aansprak en naadloos deed overgaan in een “Bal Na” waar menigeen nog lang bleef hangen.

 

De aanleidingen.

- Het aanstellen van de derde stadsdichter van Woerden, de veelbelovende Nienke Gorter die na een flinke Poetrybattle door de jury tot winnares uitgeroepen werd.

- Afscheid nemen van de tweede stadsdichter Marco van der Bij.

Marco liet hierbij zijn kans, om nog een keer als officiële stadsdichter op te treden, niet voorbij gaan, hij droeg enige mooie en bijzondere persoonlijke gedichten voor en sloot af, bijgestaan door Ivan Helder, met twee perfect tweestemmig gezongen liedjes van eigen hand.

 

Bundel van/voor Marco.

Aansluitend kreeg hij zijn beloning voor drie jaar  zeer betrokken en productief in functie zijn als stadsdichter.

Naast loftuitingen ontving hij een prachtige bundel, vormgegeven door Gijsbrechta van den Bosch, met ander andere zijn 35 stadsgedichten met bij elk gedicht een toepasselijke foto van Woerdense fotografen.
Natuurlijk kreeg hij ook de “Gert van Spanje oorkonde” en een ganzenveer opdat hij niet, en nooit, zal stoppen met het schrijven van poëzie en liedteksten.

 

Gert v Spanje

De oorkonde is vernoemd naar de in 2009 overleden “volksdichter” Gert van Spanje die meer dan 1400 ontroerde maar vooral vrolijke gedichten publiceerde in de Woerdense Courant. Zijn overlijden vormde voor Jan van Es en Karel van den Bosch de aanleiding om het stadsdichterschap een serieuze en permanente plek in onze gemeenschap te geven, het geen gelukt is.
Hopelijk krijgt het dichtersbal ook zo’n plek, wellicht jaarlijks?

 

 

  • De foto’s van het dichterbal bij dit bericht zijn van Hans Pieters, Meer foto's  op zijn fotoblog.
  • De bundel “Door mijn bril” is o.a te koop bij Libris (Karssen) Voorstraat en Galerie van Slagmaat,  Leidse straatweg.
  • De bundel