Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

03: Column Frans Lander - Vijf jaar Blauwe Meije

publicatiedatum: do 8 oktober 2015

Helaas met enige vertraging door schuld van de redactie is hier de, alweer 3e, colomn van Frans Lander. Als liefhebber en kenner van kunst verkent hij (cultureel) Woerden en omgeving en maakt ons deelgenoot van zijn bevindingen. Hij kwam deze keer terecht in "de Blauwe Meije" een "kunstoase" (een buitenplaats) met een breed educatief, cullinair en cultureel aanbod.Het is te vinden midden in ons "Groene Hart" (op fietsafstand) en, ook naar de mening van Frans, een bezoek meer dan waard.

 

De Blauwe Meije: een eerste lustrum

 

Aan één van de mooiste binnenwateren van Nederland, de Meije, op de grens van Woerden en Nieuwkoop, ligt een bijzondere Buitenplaats: de Blauwe Meije.


Water, rust, ruimte, groen, kunst en cultuur vormen hier een verrassende en inspirerende combinatie dank zij een bijzonder ondernemend en gastvrij echtpaar: Rebecca de Boer en Juerd van der Burgt.
Ruim vijf jaar geleden vroegen ze Bram van der Vlugt in het kader van het Groene Hart een wijnproeverij, tevens promotie van streekkazen, te openen. Bram, eveneens wonend aan de Meije, bracht hen in die periode in contact met de beeldhouwer Wim Verwerd, die in verband met rugklachten zijn woning, opstallen en ruime tuin, gelegen aan de Meije wilde verkopen. Rebecca en Juerd namen meteen een optie. Voor hen kwam daarmee onverwachts een lang gekoesterde droom uit, want ze zochten al geruime tijd naar de mogelijkheid een eigen Buitenplaats te beginnen. Maar dat ze op een dergelijke unieke en schitterende locatie hun Buitenplaats zouden kunnen vestigen, was een lot uit de loterij.

 

Binnen een week was de koop geregeld en konden Rebecca, van huis uit boerin en Juerd, actief in bedrijfstrainingen, beginnen met de verbouwing en inrichting van hun Buitenplaats, aan de hand van een plan van aanpak, dat zij al eerder hadden opgesteld. Daarmee bouwden ze voort op de kunstlocatie en workshops van Wim Verwoerd. Ze konden mede dank zij een subsidie de Hooimijt, nu centrum van de activiteiten, verbouwen.


In de Blauwe Meije wordt een baaierd aan activiteiten aangeboden: van workshops, (bedrijf) trainingen, deels door Juerd, een Bed and Breakfast met de mogelijkheid van een meerdaagse Tour d’Amour en de verkoop van streekproducten, die  door Rebecca zelf zijn gemaakt, zoals jam en Rabarber cello. Twee jaar achtereen heeft de Blauwe Meije een prijs gewonnen in het kader van de verkiezing van het Groene Hart Streekproduct. Verder zijn er een theetuin, zijn High Wine en kaasproeverijen en niet te vergeten de exposities zoals beelden in de groene beeldentuin en beeldende kunst in de galerie en de Hooimijt. Daarbij is alles heel nadrukkelijk kleinschalig gehouden en wordt een menselijke maat aangehouden. Dat proef je onmiddellijk aan de sfeer als je de Buitenplaats binnenstapt.


De plek op de kruising van de Meije en de ruilverkavelingsweg naar Zegveld is heel gunstig; langs deze prachtige toeristische Meije route passeren per seizoen tussen de 50.000 en 60.000 fietsers.
Je bent dan werkelijk midden in het Groene Hart en bovendien dicht bij de Nieuwkoopse Plassen en Woerden. Ideaal vertrekpunt voor mooie wandel-, fiets- of vaarroutes.


De Blauwe Meije positioneert zich heel nadrukkelijk als een Buitenplaats in het Groene Hart, werkt daarom ook nauw samen met de stichting Het Groene Hart en organiseert ieder jaar mede activiteiten in het kader van de Groen Hart maand. Dat is ook nodig omdat de potenties van dit gebied verre van volledig worden benut. Vooral vanuit de grote steden, alle op relatief geringe afstand, zouden meer toeristen kunnen worden aangetrokken. De Blauwe Meije weet zich gesteund door een groet groep Vrienden van de Blauwe Meije, die vaak een handje komen helpen.


De wisselende tentoonstellingen zijn van hoog kwalitatief niveau. Juerd en Rebecca gaan vaak zelf kijken bij een kunstenaar, alvorens een expositie wordt georganiseerd. De website, een groot eigen netwerk en mond tot mond reclame zorgen voor voldoende aanmeldingen.

Op dit moment zijn beelden te bewonderen in de prachtige beeldentuin, en in de Galerie foto’s van Fons van der Reep en Maarten Koch. De laatste toont opvallende grote foto’s afgedrukt op aluminium, waardoor de foto’s een ongelooflijke scherpte en diepte krijgen. Fons van de Reep maakt van zijn foto’s ware kunstwerken. Je moet goed kijken, want je denkt eerst dat je met grafisch werk te maken hebt. Hij maakt kleine kleurrijke bijna abstracte doeken met een geheel eigen dynamiek. Daarmee tilt hij de fotografie als het ware boven zichzelf uit tot werkelijke kunst.  Opvallend zijn ook de bronzen van Nel Overkamp, buitengewoon krachtig; ze verraden de hand van een ras beeldhouwer.


De Blauwe Meije is inmiddels een heel vertrouwd en gewaardeerde voorziening in de buurtschap de Meij geworden en is alleszins een bezoek waard.

 

Frans Lander

september 2015