Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Het hoofd van Bart's moeder

za 4 mei 2024 t/m za 31 augustus 2024

Brief aan mijn moeder blijft t/m eind augustus

Het cortenstalen hoofd, het eerbetoon aan de moeder van kunstenaar Bart Somers, blijft nog tot eind augustus op zijn mooie plekje in de kerktuin van de Petruskerk.

Neem plaats achter de lessenaar en beleef dit kunstwerk op je eigen manier. Wil je een brief schrijven aan je eigen moeder - of een andere dierbare? Bart nodigt je daartoe uit. Je kunt hem posten in de grote brievenbus in het museum.
Daar is ook het persoonlijk gesigneerde boek van de kunstenaar te koop, waarin je brieven kunt lezen die anderen eerder schreven. Een deel daarvan is ook te zien in de Petruskerk.

Kortingsactie: iedereen die een brief post in het museum krijgt 50% korting op de entreeprijs.

Dit project is een initiatief van de Vroedschap van Woerden Anno 2018 en is gerealiseerd i.s.m. het College van kerkrentmeesters van de Petruskerk en restaurant Plein 7.

Als het hek van de kerktuin dicht is, kun je vragen aan de hosts van het museum om je via de zijdeur de tuin in te laten (dat kan als het niet te druk is).
 

Met een kraan is donderdagmiddag een stalen sculptuur geplaatst in de tuin van de Petruskerk in Woerden. Het gaat om het beeld ‘In het hoofd van je moeder’ van de staal- en performancekunstenaar Bart Somers. Het beeld is het hoofd van zijn jong overleden moeder Rietje Spierings.

Toen ze nog leefde is hij nooit met haar op reis geweest. "Nu reis ik ‘met haar’ door heel Nederland", vertelt de 65-jarige kunstenaar. "Woerden is de zevende plaats die we bezoeken.

Eerder stond mijn beeld in onder andere Heusden, Maastricht, Den Bosch en op Ameland. In de toekomst wil ik nog een keer met m’n moeder naar een festival. Daar is ze nog nooit geweest.

" Al jaren speelde bij Somers het idee om iets te betekenen voor zijn moeder. Om haar te eren besloot hij - aan de hand van foto’s - het hoofd van zijn moeder te maken in staal. Zo bracht hij jaren na haar overlijden maanden ‘knippend, buigend, lassend en slijpend’ met haar door in zijn atelier.

En toen het beeld klaar was kon hij letterlijk in haar hoofd kruipen. Het werkte helend. Somers nodigt iedereen uit om het beeld te bekijken, erin te gaan en de eigen band met haar of zijn moeder te overdenken.

"Wie dat wil kan een brief schrijven en posten in de brievenbus die in de hal van het Stadsmuseum staat. Ik zorg dat de brief op de juiste bestemming komt." In de Petruskerk zijn enkele brieven te lezen die eerder geschreven zijn.


Locatie

Petruskerk
Tuin van de Petruskerk, Kerkplein
Woerden

Over Petruskerk

Meer informatie over Petruskerk vindt u in de cultuurmap: Petruskerk
Bezoekadres: Kerkplein 5 , 3441 BG Woerden
Contact: Dhr. J. Vroedsteijn | tel: 0348-498741 | e-mail: verhuurpetruskerk@hervormdwoerden.nl