Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Het hoofd van Bart's moeder

za 4 mei 2024 t/m vr 12 juli 2024

Met een kraan is donderdagmiddag een stalen sculptuur geplaatst in de tuin van de Petruskerk in Woerden. Het gaat om het beeld ‘In het hoofd van je moeder’ van de staal- en performancekunstenaar Bart Somers. Het beeld is het hoofd van zijn jong overleden moeder Rietje Spierings.

Toen ze nog leefde is hij nooit met haar op reis geweest. "Nu reis ik ‘met haar’ door heel Nederland", vertelt de 65-jarige kunstenaar. "Woerden is de zevende plaats die we bezoeken.

Eerder stond mijn beeld in onder andere Heusden, Maastricht, Den Bosch en op Ameland. In de toekomst wil ik nog een keer met m’n moeder naar een festival. Daar is ze nog nooit geweest.

" Al jaren speelde bij Somers het idee om iets te betekenen voor zijn moeder. Om haar te eren besloot hij - aan de hand van foto’s - het hoofd van zijn moeder te maken in staal. Zo bracht hij jaren na haar overlijden maanden ‘knippend, buigend, lassend en slijpend’ met haar door in zijn atelier.

En toen het beeld klaar was kon hij letterlijk in haar hoofd kruipen. Het werkte helend. Somers nodigt iedereen uit om het beeld te bekijken, erin te gaan en de eigen band met haar of zijn moeder te overdenken.

"Wie dat wil kan een brief schrijven en posten in de brievenbus die in de hal van het Stadsmuseum staat. Ik zorg dat de brief op de juiste bestemming komt." In de Petruskerk zijn enkele brieven te lezen die eerder geschreven zijn.


Locatie

Petruskerk
Tuin van de Petruskerk, Kerkplein
Woerden

Over Petruskerk

Meer informatie over Petruskerk vindt u in de cultuurmap: Petruskerk
Bezoekadres: Kerkplein 5 , 3441 BG Woerden
Contact: Dhr. J. Vroedsteijn | tel: 0348-498741 | e-mail: verhuurpetruskerk@hervormdwoerden.nl