Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

DE MYTHOLOGIE VAN DE VIKINGEN

wo 15 februari 2023

De mythen en sagen van de Vikingen spreken tot ieders verbeelding, of het nu in een museum of via de populaire Netflixserie Vikings te zien is, het blijft bijzonder hoe deze mensen leefden volgens de wetten van de goden. Volgens de mythologie van de Vikingen was de wereld ontstaan uit het lichaam van een enorme reus. De mensen woonden in Midgard, de Middenaarde. Daarboven was Asgard, het huis van de goden, eronder Niflheim, de hel, die bij de Vikingen niet warm maar ijskoud was (er was ook een warme hel…). De werelden werden verbonden door Yggdrasil, de wereldboom. Eens zou de wereld ten onder gaan, maar tot die tijd heersten de goden onder leiding van Odin over de wereld.
We kennen de verhalen van de Vikinggoden uit de twee Edda’s. De Edda’s zijn in de Middeleeuwen opgeschreven in IJsland. De poëtische Edda bestaat uit gedichten, waarvan een deel mogelijk uit de Vikingtijd dateert, de andere Edda is als een soort handboek geschreven om deze gedichten uit te leggen. De verhalen vertellen onder andere hoe de dichtkunst ontstaan is en zijn grappig opgeschreven.

Woensdag 15 februari 2023
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 17,50
Mw. Drs. D. (Diana) de Wild
10:00 - 12:00
Locatie: Het Klooster

 

Drs. D. (Diana) de Wild
Diana de Wild studeerde Klassieke en Egyptische archeologie in Leiden. Zij verzorgt rondleidingen in het Museum van Oudheden in Leiden en geeft lezingen en cursussen over thema's uit de Griekse en Egyptische oudheid. Ze vertelt met veel plezier over deze twee onderwerpen. Daarom geeft ze sinds 1991 zowel rondleidingen in het Museum van Oudheden in Leiden als cursussen en lezingen, o.a. bij volksuniversiteiten. Daarnaast begeleidt zij reizen naar het Middellandse Zeegebied.


Locatie

Volksuniversiteit Het Groene Hart
Wilhelminaweg 77
Woerden


Website: DE MYTHOLOGIE VAN DE VIKINGEN


Over Volksuniversiteit Het Groene Hart

Meer informatie over Volksuniversiteit Het Groene Hart vindt u in de cultuurmap: Volksuniversiteit Het Groene Hart
Bezoekadres: Wilhelminaweg 77 (Het Klooster, 3441 XB Woerden
Contact: tel: 0348 420 662 | e-mail: info@vuhetgroenehart.nl