Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Kunstbus 3 Synagoge Enschede en Rijksmuseum Twente

do 13 februari 2025

KUNSTBUS 3 SYNAGOGE ENSCHEDE EN RIJKSMUSEUM TWENTE
Kunstbus 3 Synagoge Enschede en Rijksmuseum Twente
In Enschede starten we met een kopje koffie. Daarna volgt een rondleiding in de prachtige synagoge van Enschede. Al sinds 1928 is het monumentale gebouw een sieraad voor de stad. In opdracht van de textielfabrikant M.I. Menko heeft de bekende Amsterdamse architect Karel de Bazel een uniek totaalconcept ontworpen, dat ook in de jaren ’20 van de vorige eeuw al veel bewondering wekte. In 1998 werd het synagogecomplex rijksmonument en na een grote restauratie is het pand sinds 2004 weer in zijn pracht te bewonderen. Het gebouw wordt nog altijd gebruikt als gebedshuis.

Na de lunch bezoeken we het Twents museum. Rijksmuseum Twenthe is voortgekomen uit een initiatief van de Twentse textielbaron Jan Bernard van Heek die zijn schilderijencollectie in een nieuw rijksmuseum in Enschede wilde onderbrengen. Het is te danken aan de vasthoudendheid van zijn familie dat het museum er na zijn dood ook inderdaad is gekomen. In 1930 werd het museum aan de Lasondersingel geopend. De basis voor het museum werd gevormd door circa 140 werken, voornamelijk schilderijen vanaf de middeleeuwen tot en met de 19de eeuw, uit het bezit van Jan Bernard van Heek. Daarnaast zijn er regelmatig thematentoonstellingen. We krijgen een rondleiding. Op dit moment is nog niet bekend welke tentoonstellingen er tijdens ons bezoek zullen zijn.

De prijs is inclusief kopje koffie en toegang  en rondleiding Synagoge. De rondleiding in Twents  museum is eveneens inbegrepen. De toegang tot het Twents Museum is voor eigen rekening (entree 15,00 euro plus eventuele toeslagen; met Museumkaart, VIP kaart en Rembrandtkaart gratis). Lunch en overige consumpties zijn voor eigen rekening. Prijs -en programmawijzigingen voorbehouden. Een week van te voren sturen we de definitieve reisgegevens.      

1 les van 9 uur Toon details
1: donderdag 13 feb 2025 - 08:00 – Opstappen bij: Maranathakerk, Woerden
Opstappen bij: Maranathakerk, Woerden Toon adres-info
OPSTAPPEN BIJ: MARANATHAKERK, WOERDEN
Molenvlietbaan 10
3448 DC WOERDEN
Nederland


View larger map

€ 43,00
Startdatum
donderdag 13 februari 2025 - 08:00


Locatie

Volksuniversiteit Het Groene Hart
Maranthakerk, Molenvlietbaan 10
Woerden


Website: Kunstbus 3 Synagoge Enschede en Rijksmuseum Twente


Over Volksuniversiteit Het Groene Hart

Meer informatie over Volksuniversiteit Het Groene Hart vindt u in de cultuurmap: Volksuniversiteit Het Groene Hart
Bezoekadres: Wilhelminaweg 77 (Het Klooster, 3441 XB Woerden
Contact: tel: 0348 420 662 | e-mail: info@vuhetgroenehart.nl