Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Kunstbus 2 Van Nelle Fabriek en Chabotmuseum Rotterdam

do 14 november 2024

KUNSTBUS 2 VAN NELLE FABRIEK EN CHABOTMUSEUM ROTTERDAM
Kunstbus 2 Van Nelle Fabriek en Chabotmuseum Rotterdam
We gaan eerst naar het Chabotmuseum in Rotterdam. Hier vind je een combinatie van moderne kunst, architectuur, geschiedenis en: rust. In de lichte open ruimten van dit intieme museum zijn afwisselende tentoonstellingen te zien. Het museum beheert een verzameling werken van de expressionistische schilder/beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949).
Het Chabot Museum voor internationaal expressionisme huist in één van de mooiste villa’s van Rotterdam. Dit monument van het Nieuwe Bouwen aan het Museumpark is een ontwerp uit 1938 van de architect G.W. Baas, die daarvoor vele jaren werkte  bij het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt (bekend van o.a. de Van Nellefabriek, Stadion Feijenoord en Huis Sonneveld in Rotterdam). Baas liet de uitvoering van de bouw over aan L. Stokla toen hij werd aangesteld als coördinator van de bouw van het Kröller-Müller Museum op De Hoge Veluwe.
De villa in modernistische stijl is oorspronkelijk gebouwd als woonhuis, in opdracht van de familie Kraaijeveld. Kenmerkend voor het huis zijn de lichte ruimten, de openheid naar de tuin en het unieke zicht op de omgeving van het Museumpark. De tuinen van het Chabot Museum en de overige Museumpark-villa’s vormen een groene oase in het centrum van de stad, waar de bijzondere Rotterdamse architectuur uit de periode van het internationale Nieuwe Bouwen opnieuw kan worden beleefd. Na de lunch vertrekken wenaar de van Nelle fabriek.
De Van Nelle Fabriek was ooit de modernste fabriek van Nederland. De eerste daglichtfabriek van Europa. Ontworpen om energie te geven. Toonbeeld van het functionalisme. Geen bakstenen, maar beton. Geen draagmuren, maar kolommen. Een gevel van staal en glas. Een zee aan daglicht op de werkvloer. Het gebouw is ontworpen om energie te geven. Het pand is in 2002 gerenoveerd en daardoor duurzaam tot in detail. Sinds 2014 behoort het rijksmonument in Rotterdam tot het UNESCO Werelderfgoed. De tijd van de koffie, thee en tabak is voorbij. Maar de Van Nelle Fabriek wordt, nu als plek om te werken en evenementen te organiseren, nog altijd gekenmerkt door bedrijvigheid en moderniteit.
Er staan rondleidingen gepland in het Chabot museum en de Van Nelle fabriek.  De kosten van de toegang , rondleidingen en een kopje koffie zijn bij de prjs inbegrepen. De museumkaart en Vip-kaart zijn niet geldig in het Van Nelle museum. De lunch en andere consumpties zijn voor eigen rekening. Programma- en prijswijzigingen voorbehouden. Een week van te voren ontvangt u de definitieve reisgegevens.

1 les van 10 uur Toon details
1: donderdag 14 nov 2024 - 09:00 – Opstappen bij: Maranathakerk, Woerden
Opstappen bij: Maranathakerk, Woerden Toon adres-info
OPSTAPPEN BIJ: MARANATHAKERK, WOERDEN
Molenvlietbaan 10
3448 DC WOERDEN
Nederland


View larger map

€ 54,00
Startdatum
donderdag 14 november 2024 - 09:00


Locatie

Volksuniversiteit Het Groene Hart
Maranthakerk, Molenvlietbaan 10
Woerden


Website: Kunstbus 2 Van Nelle Fabriek en Chabotmuseum Rotterdam


Over Volksuniversiteit Het Groene Hart

Meer informatie over Volksuniversiteit Het Groene Hart vindt u in de cultuurmap: Volksuniversiteit Het Groene Hart
Bezoekadres: Wilhelminaweg 77 (Het Klooster, 3441 XB Woerden
Contact: tel: 0348 420 662 | e-mail: info@vuhetgroenehart.nl