Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Kunstbus 1 Kasteel Wasserburg Anholt en Doesburg

do 3 oktober 2024

KUNSTBUS 1 KASTEEL WASSERBURG ANHOLT EN DOESBURG
Kunstbus 1 Kasteel Wasserburg Anholt en Doesburg
De eerste Kunstbus van het cursusjaar 2024-25 gaat naar Wasserburg Anholt in Isselburg (in Duitsland, ongeveer 30 km voorbij Zevenaar) en naar Doesburg.

De oudste delen van Kasteel Anholt stammen nog uit de twaalfde eeuw. In de loop der eeuwen werd het kasteel voortdurend uitgebreid in de heersende stijlen van de betreffende periode. Het is een van de grootste kasteelcomplexen van Noord-Rijn-Westfalen en nog steeds in privé bezit en wordt zelfs nog steeds bewoond door de prinselijke familie zu Salm.
In het voorjaar van 1945 werden kasteel en landgoed zwaar beschadigd (het kasteel zelfs voor ongeveer 70 procent). De toenmalige kasteelheer, Nikolaus Leopold Fürst zu Salm startte onmiddellijk na de verwoesting met de wederopbouw en nam maatregelen om de burcht te redden. Na het herstel van het kasteel werd het opnieuw door de vorstelijke familie bewoond, anno 2015 door het hoofd van het Huis Salm, de 14e Carl Philipp Furst zu Salm (1933). Tegelijkertijd werden vele delen van het landgoed toegankelijk gemaakt voor het publiek (museum en tuinen). Het in 1966 geopende museum geeft de bezoeker een inzicht in het sociale leven en de hofcultuur op Anholt. Het bezit de grootste privéverzameling schilderwerken van Noordrijn-Westfalen met talrijke werken van Hollandse meesters zoals Rembrandt, Jan van Goyen en Gerard ter Borch. Verder zijn er: een majestueuze huisinrichting, de bibliotheek, de wapenkamer, evenals een uitgebreide collectie porselein.

Na ons bezoek aan Anholt vertrekken we naar Hanzestad Doesburg. Hier lunchen we en is er gelegenheid voor het verkennen van de gezellige historische binnenstad. Wie wil kan op eigen gelegenheid het Lalique Museum bezoeken. Dit onlangs uitgebreide museum is gevestigd in drie prachtige rijksmonumenten binnen de vesting en toont veel werk van de Franse juwelen- en glasontwerper René Lalique (1860-1945). Zijn bijzondere geraffineerde objecten zijn oogstrelend en vervuld van symboliek en geheime details. Ook worden het leven en de tijd van deze meesterkunstenaar fraai en zeer informatief gepresenteerd. Het museum heeft ook regelmatig tijdelijke thema-exposities over specifieke aspecten van het werk van Lalique en diens artistieke tijdgenoten.

Bij de prijs is inbegrepen koffie, thee, toegang en rondleiding in kasteel Anholt. Overige consumpties (gebak en lunch) zijn voor eigen rekening. Museum Lalique (op eigen gelegenheid) is gratis met Museumkaart en VIP kaart. De reguliere toegangsprijs is 16 euro. Prijs- en programmawijzingen voorbehouden. Een week van te voren sturen we de definitieve reisgegevens. 

1 les van 9 uur Toon details
1: donderdag 3 okt 2024 - 08:00 – Opstappen bij: Maranathakerk, Woerden
Opstappen bij: Maranathakerk, Woerden Toon adres-info
OPSTAPPEN BIJ: MARANATHAKERK, WOERDEN
Molenvlietbaan 10
3448 DC WOERDEN
Nederland


View larger map

€ 57,00
Startdatum
donderdag 3 oktober 2024 - 08:00


Locatie

Volksuniversiteit Het Groene Hart
Maranathakerk, Molenvlietbaan 10
Woerden


Website: Kunstbus 1 Kasteel Wasserburg Anholt en Doesburg


Over Volksuniversiteit Het Groene Hart

Meer informatie over Volksuniversiteit Het Groene Hart vindt u in de cultuurmap: Volksuniversiteit Het Groene Hart
Bezoekadres: Wilhelminaweg 77 (Het Klooster, 3441 XB Woerden
Contact: tel: 0348 420 662 | e-mail: info@vuhetgroenehart.nl