Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Op weg naar Santiago de Compostella

wo 27 november 2024 t/m wo 19 februari 2025

OP WEG NAAR SANTIAGO DE COMPOSTELLA
Op weg naar Santiago de Compostella
Welkom in de fascinerende wereld van de middeleeuwse pelgrimstochten

Vanaf de middeleeuwen brachten tienduizenden pelgrims per jaar een bezoek aan Santiago de Compostella, waar volgens de traditie de relieken van Jacobus de Meerdere begraven liggen. In deze rijk geïllustreerde cursus worden zowel historische, culturele als religieuze aspecten van de pelgrimstochten belicht. Hierbij komen onder ander aan de orde hoe de pelgrimsroute is ontstaan, welke legendes er waren over Jacobus, welke invloed deze hadden op de iconografie van Jacobus, wie er op pelgrimstocht gingen etc. De drukbevolkte wegen waren ook belangrijke communicatiekanalen waarlangs nieuwe ideeën en kunstvormen “reisden”. Het klooster van Cluny speelde in de elfde eeuw een belangrijke rol bij het stimuleren van bedevaarten naar Santiago de Compostella, waardoor de invloed op de - romaanse - architectuur en beeldhouwkunst groot was. Langs de vele wegen van Santiago lagen belangrijke cluniazienzer kloosters zoals die van Moissac , maar ook andere kloosters zoals dat van Vezelay. Veel plaatsen kwamen onder invloed van de pelgrimstochten tot bloei zoals bijvoorbeeld Santa Domingo de la Calzada , Orvieda en later Leon. Er werden speciale faciliteiten gebouwd zoals bruggen (b.v. bij Conques) en herbergen (b.v. St. Pons, Roncevalles en Utrecht) en ook werden liederen gecomponeerd.

Eén van de vele wegen die leidden naar Santiago was de via Tolosa. Daaraan lagen belangrijke pelgrimskerken zoals de St. Trophime in Arles, de Saint Gilles du Gard en de Saint Sernin in Toulouse. Deze zullen in detail worden belicht. Vanzelfsprekend komt het doel van de reis, de kathedraal van Santiago de Compostella, ook aan bod.

5 lessen van 2 uur, elke 2 weken. Toon details
1: woensdag 27 nov 2024 - 10:00 – Het Klooster – lokaal 28
2: woensdag 11 dec 2024 - 10:00 – Het Klooster – lokaal 28
Kerstvakantie: woensdag 25 dec 2024
3: woensdag 8 jan 2025 - 10:00 – Het Klooster – lokaal 28
4: woensdag 29 jan 2025 - 10:00 – Het Klooster – lokaal 28
5: woensdag 19 feb 2025 - 10:00 – Het Klooster – lokaal 28
Het Klooster Toon adres-info
HET KLOOSTER
Wilhelminaweg 77
3441 XB WOERDEN
Nederland


View larger map

€ 51,00
mr.drs. Ina Bertsch
Startdatum
woensdag 27 november 2024 - 10:00
Lesvorm
Op locatie

mr.drs. Ina  Bertsch C.J.
mr.drs. Ina Bertsch
Ina Bertsch is al snel na haar afstuderen als historica, gespecialiseerd in middeleeuwse geschiedenis en cultuur, lezingen, cursussen en rondleidingen gaan geven. Ze deelt inmiddels al jaren met veel plezier haar enthousiasme over deze onderwerpen met haar cursisten. Haar cursussen geeft ze bij kunsthistorische instituten, volksuniversiteiten, culturele clubs, musea en andere organisaties, maar ook bij mensen thuis. Ook geeft ze online lezingen via het programma Zoom. Zo kunt u ook lezingen van haar lekker thuis volgen.


Locatie

Volksuniversiteit Het Groene Hart
Klooster, Wilhelminaweg 77
Woerden


Website: Op weg naar Santiago de Compostella


Over Volksuniversiteit Het Groene Hart

Meer informatie over Volksuniversiteit Het Groene Hart vindt u in de cultuurmap: Volksuniversiteit Het Groene Hart
Bezoekadres: Wilhelminaweg 77 (Het Klooster, 3441 XB Woerden
Contact: tel: 0348 420 662 | e-mail: info@vuhetgroenehart.nl