Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Sporen van de Koude Oorlog, lezing door Ruurd Kok

do 22 februari 2024

Lezing op donderdag 22 februari 2024
Sporen van de Koude Oorlog
Een lezing door Ruurd Kok

Op donderdag 22 februari a.s. organiseert de Stichts-Hollandse Historische Vereniging een lezing over de Koude Oorlog. Schuilbunkers, bijzondere waterkeringen en luchtwachttorens herinneren ons nog steeds aan die periode. Ze laten zien welke maatregelen, op plaatselijk niveau, genomen worden vanwege de oorlogsdreiging. Een conflict tussen de toenmalige Sovjet Unie en het Warschaupact enerzijds, en de Verenigde Staten en de NAVO anderzijds, is in de tweede helft van de twintigste eeuw niet ondenkbaar. Ook in de omgeving van Woerden herinneren verschillende plekken aan deze dreiging.

Deze lezing wordt gehouden in de Kapel Weddesteyn, Utrechtse-straatweg 50 te Woerden. De aanvang is om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Achtergrondinformatie
De term Koude Oorlog is afkomstig van de Engelse schrijver George Orwell. In 1945 waarschuwt hij in een artikel in de Tribune voor het gevaar van een nieuwe wereldorde, geleid door totalitaire staten. Gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw staan de ‘eerste wereld’, geleid door de Verenigde Staten van Amerika, en de ‘tweede wereld’, vertegenwoordigd door de Sovjet Unie en communistisch China, tegenover elkaar. Het IJzeren Gordijn, dwars door het huidige Duitsland, markeert fysiek een gedeelte van de grens. De voortdurende dreiging van een (atoom)oorlog leidt tot het inrichten van een speciale infrastructuur. De dreiging van een wereldwijd conflict neemt af na de ineenstorting van de Sovjet Unie en de val van de Berlijnse Muur. Daarmee verliezen schuilkelders, waterkeringen en bijzondere bouwwerken hun functie. Op veel plaatsen zijn ze echter nog steeds zichtbaar en vertellen ze hun eigen verhaal.

Over de spreker
Schrijvend archeoloog Ruurd Kok gaat op zoek naar sporen van de Koude Oorlog en naar de persoonlijke verhalen achter deze stille getuigen. De serie die hij hierover schreef voor het Leidsch Dagblad is in december 2021 gebundeld in het boek Als de bom valt (Uitgeverij Ginkgo). Ruurd schreef ook Bang voor mooi weer, over sporen van de Tweede Wereldoorlog en maakte met Kleef & Koop de vijfdelige documentaireserie Het Verdwenen Vliegveld, over het Marinevliegkamp Valkenburg tijdens de Koude Oorlog.


Locatie

SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.
Kapel Weddesteyn, Utrechtsestraatweg 50
Woerden


Website: Sporen van de Koude Oorlog, lezing door Ruurd Kok


Over SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.

Meer informatie over SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver. vindt u in de cultuurmap: SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.
Contact: Frans Langen | tel: 06-50257822 | e-mail: mail@shhv.info