Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Adventsconcert - Ceremony of carols

za 7 december 2019

16:00 uur: o.l.v. dirigent Arthur Koopman. Met medewerking van Joost Willemze (Harp)

Adventsconcert door het Chr. Oratoriumkoor Woerden o.l.v. dirigent Arthur Koopman met o.a. ceremony of Carols van Benjamin Britten. Met medewerking van Joost Willemze (Harp).

 

Joost Willemze (1996) speelt harp sinds zijn zevende.

In november 2017 eindigde hij als eerste bij het Internationale Harpconcours in Porto en in september 2018 ontving hij opnieuw de eerste prijs tijdens het Italiaanse harpconcours ‘Suoni d’Arpa’ in Saluzzo. In 2019 zal hij onder meer optreden in Frankrijk, Italië, Spanje en Hong Kong. Ook zal hij binnen onbepaalde tijd zijn eerste album opnemen bij het label TACTUS.

 

Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma studeerde Joost een jaar aan de Accademia Vivarium Novum in Rome. Momenteel studeert hij Klassieke Talen en Russisch aan de Universiteit Leiden en zet hij zijn harpstudie voort bij Erika Waardenburg.

 

A Ceremony of Carols

Benjamin Britten en zijn levenspartner de tenor Peter Pears waren overtuigde pacifisten. In 1939 vertrokken zij naar Noord- Amerika min of meer om de oorlog te ontvluchten. Maar drie jaar later werd hun verlangen naar het vaderland te groot en keerden ze terug. Tijdens deze terugtocht per boot begon Britten met het componeren van de Carols. De middeleeuwse en vroeg-Engelse gedichten vond hij in een bundeltje dat hij in Halifax (Canada) had gekocht. Zelf verklaarde hij later: “Men moet toch de verveling verdrijven”.

 

De Amerikaanse harpiste Edna Phillips had Britten gevraagd een harpconcert te componeren. Daartoe verdiepte Britten zich in de harptechnieken en koos voor de harp als begeleidend instrument voor de Carols. (Van dat harpconcert is overigens nooit wat gekomen.)

De omstandigheden voor het componeren waren niet optimaal. De hut was warm en benauwd. Op de gangen liepen de hele dag mensen fluitend en lawaai makend heen en weer. Naast de hut was een koelmachine voortdurend in werking. En dan was er natuurlijk de druk en het gevaar van de oorlog.

Vijf van de Carols werden tijdens de reis voltooid.

 

Terug in Engeland heeft Britten de reeks uitgebreid en ontstond de elfdelige versie voor driestemmig jongenskoor en harp. De gregoriaanse antifoon ‘Hodie Christus natus est’ gebruikt Britten aan het begin en aan het eind, maar is ook als thema in het tussenspel voor harpsolo.


Locatie

Petruskerk Kerkplein 5 Woerden
Woerden


Website: Adventsconcert - Ceremony of carols


Christelijk Oratoriumkoor Woerden

Christelijk Oratoriumkoor Woerden