Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

duo tentoonstelling GeKOEsterd

za 2 oktober 2021 t/m zo 15 mei 2022

GeKOEsterd

koeien in de kunst en op de koeiemart


Dit najaar kun je in Woerden niet om de koeien heen!

 

Vanaf 2 oktober 2021 t/m 15 mei 2022 organiseert het Stadsmuseum de duo tentoonstelling GeKOEsterd.

  • In het museum vind je koeien in schilderijen en beelden vanaf de 17de eeuw tot nu.
  • In de gratis toegankelijk pop-up expositie aan de Rijnstraat dompel je je onder in de beleving van de ‘Koeiemart’. De pop-up expositie staat t/m 6 februari 2022.

 

De koe zit in het Woerdens DNA
Koeien zijn van oudsher erg belangrijk voor Woerden en het Groene Hart. Op de natte bodem wil alleen maar gras groeien, akkerbouw is geen optie. Daarom houden de boeren hier vooral koeien. In 1410 krijgt Woerden al marktrechten en worden er ieder jaar in oktober koeien verhandeld. In de loop der eeuwen wordt aan de markt allerlei vertier toegevoegd zoals een kermis, braderie en relatief recent de wielerronde. Aan het begin van de 21ste eeuw wordt de handel in koeien noodgedwongen vervangen door een koeienshow, maar de traditie van de ‘Koeiemart’ -zoals Woerdenaren hem noemen- blijft bestaan. Tegenwoordig trekt de mart jaarlijks 30.000 bezoekers die zich typische gerechten zoals poffertjes, snert en kristaljons goed laten smaken. Sinds 2017 behoort de Koeiemart tot het nationaal immaterieel erfgoed.

 

Koe in de Kunst
In het museum zie je de loeiende dames in allerlei stijlen, tijden en stromingen. Bijvoorbeeld in 17de-eeuwse veestukken en Italianiserende landschappen maar ook in mythologische voorstellingen. Zo is er werk van dé 17de-eeuwse veeschilder Paulus Potter maar ook van Nicolaes Berchem en Karel Dujardin. Haagse School-schilders zoals Willem Maris, Anton Mauve en Willem Roelofs zijn vertegenwoordigd en natuurlijk ontbreekt het werk van Woerdense modernist Leo Gestel niet. De vele interpretaties laten zien dat koeien onlosmakelijk verbonden zijn met de Nederlandse cultuur. Hedendaagse kunstenaars als Pieter Pander, Marleen Felius en Hans Versfelt tonen hun hedendaagse kijk op deze beesten. Kortom: hulde aan de koe! 

Koeiemart
In de gratis toegankelijke pop up tentoonstelling in het nu leegstaande winkelpand Rijnstraat 35-37 duik je onder in de sfeer van de Koeiemart. In de loop der eeuwen is de mart uitgegroeid tot een typisch Woerdens fenomeen waar iedere Woerdenaar herinneringen en gevoelens bij heeft.
In de voorbereiding van deze tentoonstelling zijn gesprekken gevoerd met allerlei mensen; hun verhalen zijn verwerkt, evenals hun blik op de toekomst. Ook bezoekers van de tentoonstelling worden van harte uitgenodigd hun herinneringen en toekomstbeelden te delen!

De tradities en de beleving van de mart worden speciaal voor deze tentoonstelling door de kunstenaars Suzan Hijink en Maus Bullhorst verwerkt in een wandvullend kunstwerk van wel zeven meter breed. Een feest van herkenning!
Tenslotte verwonder je je over de grappige, particuliere ‘koeienverzamelingen’, die bijeen zijn gebracht na een oproep van het museum.
Voor informatie over openingstijden en activiteiten zie www.stadsmuseumwoerden.nl
Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Stichting Vrienden van het Stadsmuseum Woerden, VSB Fonds Woerden en het Rabo Dichtbij Fonds.

 


Locatie

Stadsmuseum Woerden
stadsmuseum Kerkplein en winkel Rijnstraat

Over Stadsmuseum Woerden

Meer informatie over Stadsmuseum Woerden vindt u in de cultuurmap: Stadsmuseum Woerden
Bezoekadres: Kerkplein 6, 3441 BG Woerden
Contact: Arja van Veldhuizen (manager) | tel: 0348-481057 | e-mail: contact@stadsmuseumwoerden.nl