Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

‘Perfecte Imperfectie’: Collodium Fotografie

ma 1 april 2019

13.30 uur: Workshop Peter van Hal: ‘Perfecte Imperfectie’: Collodium Fotografie. Hoe doe je dat?
Peter van Hal: “‘Foto’s zijn verworden tot icoontjes op een computer: je klikt erop en het is weer weg. Ik wil iets tastbaars in handen hebben. Iets waardevols. Ooit ben ik met fotograferen gestopt, omdat het met niet lukte het beeld te maken zoals ik het in mijn hoofd had. Dit veranderde nadat ik zo’n 10 jaar geleden de documentaire What Remains zag, over het werk en werkwijze van Sally Mann. Ook zij werkt met collodium fotografie.


Ik was direct verkocht en ben maar gewoon begonnen. Na veel trial en error heb ik me het proces langzaam maar zeker eigen gemaakt. Dit heeft geresulteerd in mooie opdrachten van albumcovers voor o.a. Douwe Bob, Frank Boeijen, BOT, een portretserie voor TedX en een paginagrote serie voor de Volkskrant. Mijn interesse is heel breed en ik vind het lastig om me toe te leggen op één ding; portretten, macro’s, fine art, landschappen, ik vind alles even boeiend. Mijn bus is omgebouwd tot donkere kamer én camera. Ik fotografeer dus op elke locatie’.”


Op maandagmiddag 1 april 2019, 13:30u  is de workshop van Peter op de binnenplaats van Kasteel Woerden met maximaal 6 deelnemers.
Peter laat ons in de workshop zien hoe het in z’n werk gaat. Hij legt uit dat hij niet op zoek is naar de perfecte foto: Hij is op zoek naar de perfecte imperfectie.
13:30u:  Uitleg in woord als in “laten zien” over het proces van de collodium fotografie.
14:30u: Deelnemers gaan zelf aan de slag: maken zelf een foto en “ontwikkelen” deze zoals dat vroeger gebeurde.
17:30u: Sluiting

 

Inschrijven en betalen:
Het maximaal aantal deelnemers is bereikt.

 

Ter toelichting nog het volgende:
Iedereen is gefascineerd door beeld. De cijfers zijn veelzeggend. Iedere dag maken we 88.000.000 foto’s. Ooit was dat anders. Nog geen 165 jaar geleden werden de eerste foto’s gemaakt via het procedé Daguerreotype. Een langzaam en giftig proces waarbij iemand 6 minuten stil moest zitten.
Rond 1850 ontstond de Collodion fotografie, ook wel ‘wetplate’ genoemd. Doordat wetplate 100x sneller was dan Daguerreotype werd het interessanter om mensen te fotograferen en dan met name portretten.
De combinatie van snelle Petzval-lenzen met hun ragfijne scherptediepte, het gebruik van zilver, opgelost katoen en allerlei chemicaliën, maken tezamen een unieke foto direct op glas of aluminium.
Wat ontstaat is een kijkje in de ziel door de extreme en abstracte vervaging. Een tijdloos portret dat een mens op een andere manier laat zien. De geportretteerde krijgt iedere stap van wetplate te zien; het coaten en gieten van de plaat, het ontwikkelen van de foto tot aan het moment van fixeren waar het beeld tevoorschijn komt. Een lesje old skool fotografie.


Analoge fotografie is weer helemaal terug aan het komen, getuige de belangstelling van met name de huidige generatie. Wetplate wordt beschouwd als de ultieme vorm van fotografie waarbij het resultaat verbazingwekkend is door de details en de abstractie. Met een tot doka omgebouwde oude caravan en het gebruik van camera’s en lenzen uit de 19e eeuw is het mogelijk op locatie te fotograferen.
Na de workshop kunt u zich door Peter van Hal laten portretteren op de ouderwetse methode en keert u huiswaarts met een plaat/foto zoals die eeuwen geleden gemaakt had kunnen zijn (met uw portret erop). Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en de kosten voor deze unieke gelegenheid bedragen € 75,= (rechtstreeks bestellen bij Peter van Hal). Graag van tevoren opgeven via peter@beeldspraakfotografie.nl


Locatie

Fotografencafé Kasteel Woerden.
Kasteel 3 3441 BZ WOERDEN

Over Fotografencafé Kasteel Woerden.

Meer informatie over Fotografencafé Kasteel Woerden. vindt u in de cultuurmap: Fotografencafé Kasteel Woerden.
Bezoekadres: Kasteel Woerden, Kasteel 3, 3441 AW Woerden
Contact: Marianne den Engelsman-Dams | tel: 06 52 18 17 18 | e-mail: fotografencafekasteelwoerden@gmail.com