Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

De Arctis, het unieke noordpoolgebied

do 28 november 2024

DE ARCTIS, HET UNIEKE NOORDPOOLGEBIED
De Arctis, het unieke noordpoolgebied
Het noordpoolgebied werkt, letterlijk maar ook figuurlijk, als een magneet op de mens. Al eeuwenlang trekt dit extreme gebied ontdekkingsreizigers, walvisvaarders, pelsjagers, wetenschappers en toeristen aan. Waren de poolreizigers vroeger meestal uit op rijkdom en faam, tegenwoordig komen de bezoekers vooral om dit unieke landschap te bewonderen of te bestuderen. De fantastische natuur, met veel bijzondere dieren, zoals ijsberen, walvissen, poolvossen en zeehonden, spreekt velen tot de verbeelding.
Helaas komt het poolgebied nu ook vaak in het nieuws vanwege klimaatverandering en de gevolgen daarvan in het gebied. Het smeltende poolijs waardoor ijsberen het steeds moeilijker krijgen en de inzakkende permafrost zijn daar twee voorbeelden van. Tijdens deze lezing vertelt Jan Belgers, expert in de Arctis, zowel over de mooie kanten van het gebied als over de gevolgen van klimaatverandering en de effecten daarvan op het kwetsbare ecosysteem.

1 les van 2 uur Toon details
1: donderdag 28 nov 2024 - 19:30 – mboRijnland
mboRijnland Toon adres-info
MBORIJNLAND
Polanerbaan 15
3447 GN WOERDEN
Nederland


View larger map

€ 15,00
Jan Belgers
Startdatum
donderdag 28 november 2024 - 19:30
Lesvorm
Op locatie

Jan Belgers
Al ongeveer 25 jaar werkt Jan Belgers als natuurgids in de poolgebieden. Daar begeleidt hij met zeilschepen en ijsbrekers natuurreizen, voornamelijk met toeristen, maar ook met wetenschappers en kunstenaars. Zijn wetenschappelijke achtergrond is de mariene biologie. Hij deed onder andere poolonderzoek in Groenland en Antarctica. Ook was hij als expeditieleider betrokken bij twee wetenschappelijke SEES-poolexpedities ('Scientific Expedition Edgeøya Svalbard', www.sees.nl) op Spitsbergen in 2015 en 2022. Tijdens een expeditie in 1991 naar Groenland zag hij voor het eerst het noorderlicht en raakte gefascineerd door dit bijzondere natuurfenomeen. Sindsdien heeft hij zich erin verdiept en begeleidt hij regelmatig ‘poollicht’-reizen. Hij heeft niet alleen grote interesse in de natuur, maar ook in geschiedenis en weet veel over die van de poolgebieden. Na 25 jaar vindt hij het nog steeds fantastisch om met geïnteresseerde mensen deze extreme gebieden te bezoeken en zijn passie ervoor te delen.


Locatie

Volksuniversiteit Het Groene Hart
MBO Rijnland, Polanerbaan 15
Woerden


Website: De Arctis, het unieke noordpoolgebied


Over Volksuniversiteit Het Groene Hart

Meer informatie over Volksuniversiteit Het Groene Hart vindt u in de cultuurmap: Volksuniversiteit Het Groene Hart
Bezoekadres: Wilhelminaweg 77 (Het Klooster, 3441 XB Woerden
Contact: tel: 0348 420 662 | e-mail: info@vuhetgroenehart.nl