Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Het noorderlicht, een adembenemend natuurfenomeen

do 14 november 2024

HET NOORDERLICHT, EEN ADEMBENEMEND NATUURFENOMEEN
Het noorderlicht, poollicht of aurora borealis is een natuurfenomeen met een enorme aantrekkingskracht op veel mensen. Het is een schitterend spektakel met mystieke kleuren. Maar wat is het eigenlijk en hoe is het ontstaan? In deze lezing gaan we daar dieper op in. En waarom is het in de noordelijke gebieden rond de poolcirkel vaker en in het algemeen spectaculairder te zien dan in Nederland?
In ons land is het noorderlicht recent een aantal keer te zien geweest, iets wat niet heel erg vaak voorkomt. Mooie foto’s verschenen ervan in kranten, op internet en het fenomeen haalde zelfs het NOS Journaal. De meeste mensen zagen het echter niet met eigen ogen, omdat ze het niet op tijd wisten of zich niet op een goede locatie bevonden om het te kunnen zien. Waar, wanneer en hoe je het poollicht het beste kunt zien en mooi kunt fotograferen, hoor je ook in deze lezing. Hoe je een reis naar het noorderlicht het beste zou kunnen plannen, wordt zelfs besproken! Kom je je ook laten betoveren?

1 les van 2 uur Toon details
1: donderdag 14 nov 2024 - 19:30 – mboRijnland
mboRijnland Toon adres-info
MBORIJNLAND
Polanerbaan 15
3447 GN WOERDEN
Nederland


View larger map

€ 15,00
Jan Belgers
Startdatum
donderdag 14 november 2024 - 19:30
Lesvorm
Op locatie

Jan Belgers
Al ongeveer 25 jaar werkt Jan Belgers als natuurgids in de poolgebieden. Daar begeleidt hij met zeilschepen en ijsbrekers natuurreizen, voornamelijk met toeristen, maar ook met wetenschappers en kunstenaars. Zijn wetenschappelijke achtergrond is de mariene biologie. Hij deed onder andere poolonderzoek in Groenland en Antarctica. Ook was hij als expeditieleider betrokken bij twee wetenschappelijke SEES-poolexpedities ('Scientific Expedition Edgeøya Svalbard', www.sees.nl) op Spitsbergen in 2015 en 2022. Tijdens een expeditie in 1991 naar Groenland zag hij voor het eerst het noorderlicht en raakte gefascineerd door dit bijzondere natuurfenomeen. Sindsdien heeft hij zich erin verdiept en begeleidt hij regelmatig ‘poollicht’-reizen. Hij heeft niet alleen grote interesse in de natuur, maar ook in geschiedenis en weet veel over die van de poolgebieden. Na 25 jaar vindt hij het nog steeds fantastisch om met geïnteresseerde mensen deze extreme gebieden te bezoeken en zijn passie ervoor te delen.


Locatie

Volksuniversiteit Het Groene Hart
MBO Rijnland, Polanerbaan 15
Woerden


Website: Het noorderlicht, een adembenemend natuurfenomeen


Over Volksuniversiteit Het Groene Hart

Meer informatie over Volksuniversiteit Het Groene Hart vindt u in de cultuurmap: Volksuniversiteit Het Groene Hart
Bezoekadres: Wilhelminaweg 77 (Het Klooster, 3441 XB Woerden
Contact: tel: 0348 420 662 | e-mail: info@vuhetgroenehart.nl