Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Van Quaat tot Erger – een lezing door Robin van de Poll

wo 12 juni 2024

Van Quaat tot Erger – de familie Van de Poll uit Montfoort in de 17e en 18e eeuw –  een lezing door Robin van de Poll

Op uitnodiging van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging houdt Robin van de Poll op woensdag 12 juni aanstaande een lezing over een opmerkelijke familie uit Montfoort. De lezing wordt gehouden in De Rank , Verlengde Hoogstraat 26, 3417 EK  Montfoort. De aanvang is om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Achtergrondinformatie
De sluiswachter, de belastinggaarder, de lijnbaanwerker: het zijn zomaar wat beroepen die Robin van de Poll tegenkomt in de speurtocht naar zijn voorouders in Montfoort in de zeventiende en achttiende eeuw. Vanuit het genealogische onderzoek wordt hij nieuwsgierig naar de ruimere context: hoe ziet het dagelijks leven er in die tijd uit in een stadje als Montfoort? En in de Republiek in het algemeen? En hoe kijken buitenlanders naar de inwoners van de Republiek? Daarover vertelt Robin graag in zijn presentatie op 12 juni.

Robin is een Van de Poll, maar ‘van der’, ‘van den’, Pol of Poll, het komt allemaal voor en wordt door elkaar gebruikt. Het is zeker dat veel Pollen, in welke spelling dan ook en van welke geloofsachtergrond ook, afstammen van dezelfde voorouders. Maar al ben je helemaal geen familie, dan nog kun je veel leren over hoe het er een paar honderd jaar geleden aan toegaat in Montfoort. Er is verrassend veel vastgelegd. Archieven zijn niet saai, maar bevatten kleurrijke verhalen!

Robin heeft zijn bevindingen verzameld in een zojuist uitgebracht boek. Hij schetst een tijdsbeeld aan de hand van het boeiende leven van tien Van de Pollen die een hoofdrol spelen in zijn boek. Hun levens kun je omschrijven als kleurrijk, zeker niet makkelijk en ze kleuren ook regelmatig buiten de lijntjes. Je maakt kennis met Willem de Ritselaar, Roeloff de Bestuurder, Susanna de Doorzetter, Aart de Pechvogel en Nicolaas de Zelfzuchtige. De protestante kerk spreekt zich nogal eens moraliserend over hen uit. Het gaat bij hen van quaat tot erger. Dat draagt er zelfs toe bij dat de familie de overstap maakte naar de katholieke kerk.

Over de spreker
Robin van de Poll studeert arbeids- en organisatie-sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en is daarna vooral werkzaam als organisatieadviseur en projectmanager van grote sociaaleconomische projecten in onder meer Wit-Rusland, Egypte, Indonesië, Vietnam, Rusland en Armenië. Vanuit pure nieuwsgierigheid begint hij vier jaar geleden aan het onderzoek naar de belevenissen van zijn voorouders. Dat resulteert in het boek Van Quaat tot Erger (een citaat uit de kerkenraadsnotulen). Robin is op dit moment nog werkzaam als internationaal adviseur en als eigenaar van een gitaarmerk.


Locatie

SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.
De Rank, Verlengde Hoogstraat 26
Montfoort


Website: Van Quaat tot Erger – een lezing door Robin van de Poll


Over SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.

Meer informatie over SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver. vindt u in de cultuurmap: SHHV: Stichts-Hollandse Historische Ver.
Contact: Frans Langen | tel: 06-50257822 | e-mail: mail@shhv.info