Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Meesterwerken uit de Nederlanden van de 14e tot 16e eeuw

wo 22 november 2023 t/m wo 31 januari 2024

MEESTERWERKEN UIT DE NEDERLANDEN VAN DE 14E TOT 16E EEUW
Meesterwerken uit de Nederlanden van de 14e tot 16e eeuw
Meesterwerken uit de Nederlanden van de 14e – 16e eeuw: kunst van de Gebroeders van Limburg, Jan van Eyck, Jeroen Bosch en Pieter Breughel
In de 14e tot 16e eeuw werkte in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden een uitzonderlijke reeks van grote kunstenaars.
Hun werk geeft ons een beeld van het Nederlandse leven, van de zeden en gewoonten en de bijzondere sfeer van stad en land, van huis en kerk, waarin dat dagelijks leven zich voltrekt. Maar in de verbeelding van het schijnbare dagelijkse leven zit ook veel symboliek verstopt.
In deze reeks lezingen bespreken we een viertal belangrijke kunstenaars uit die periode.

1. Gebroeders van Limburg
Paul, Herman en Johan kwamen uit een artistieke familie en groeiden op in het atelier van de familie Van Limburg/Maelwael. Hun oom Jan Maelwael haalde hen naar het hof van Parijs, waar ze al snel beroemd werden door werken zoals Les Très riches heures du duc de Berry. Hun miniaturen behoren tot de top van de Internationale gotiek. De lezing gaat in op het leven van de kunstenaars, de kunsthistorische context en de iconografie van het werk.
2. Jan van Eyck
Jan van Eyck heeft in de vijftiende eeuw een nooit eerder vertoond naturalisme geïntroduceerd in de schilderkunst. Zijn kunst is niet, zoals zestiende-eeuwse kunstcritici suggereerden, uit de lucht komen vallen, maar was geïnspireerd door de miniatuurkunst uit het einde van de veertiende eeuw zoals bijvoorbeeld van de gebroeders Van Limburg. Ook de symboliek in zijn schilderijen was stevig ingebed in de vijftiende-eeuwse maatschappij. Deze lezing gaat in op de weinige gegevens die bekend zijn over Jan van Eyck en geeft een toelichting op een groot deel van zijn vaak adembenemende schilderijen.
3. Jeroen Bosch
Deze lezing belicht de twee belangrijke aspecten van het werk van Jeroen Bosch: op de eerste plaats het dagelijkse leven, door hem onder meer gevisualiseerd in de vorm van dronkenlappen, dieven en flessentrekkers. Daarnaast kennen we de schilder vooral van de meest vreemdsoortige duivelse wezens. Wat waren zijn inspiratiebronnen en wat bedoelde hij ermee? Deze lezing hoopt u iets wijzer te maken over het raadsel Jeroen Bosch.
4. Pieter Breugel
Breugel begon met het ontwerpen van prenten in de stijl van Jeroen Bosch. Maar al gauw ontwikkelde hij een heel eigen stijl.In zijn schilderijen legde hij in de eerste plaats het gewone leven vast, waarmee hij vooral de menselijke zwakheden illustreerde door karikaturale verbeeldingen van het leven. We zien satirische onderwerpen met een bont gezelschap aan dronkenlappen, oplichters, hoerenlopers, boeren en gekken. Maar we zien ook gedetailleerde observaties van de natuur. Zijn kunstwerken stellen de toeschouwer in staat zich een goed beeld te vormen van het alledaagse leven van die tijd maar zijn zeker niet gespeend van symboliek.

4 lezingen van 2 uur , elke 3 weken. Toon details
1: woensdag 22 nov 2023 - 10:00 – Het Klooster – lokaal 28
2: woensdag 13 dec 2023 - 10:00 – Het Klooster – lokaal 28
Kerstvakantie: woensdag 3 jan 2024
3: woensdag 17 jan 2024 - 10:00 – Het Klooster – lokaal 28
4: woensdag 31 jan 2024 - 10:00 – Het Klooster – lokaal 28
Het Klooster Toon adres-info
€ 43,00
mr.drs. Ina Bertsch
Startdatum
woensdag 22 november 2023 - 10:00


Locatie

Volksuniversiteit Het Groene Hart
Klooster, Wilhelminaweg 77
Woerden


Website: Meesterwerken uit de Nederlanden van de 14e tot 16e eeuw


Over Volksuniversiteit Het Groene Hart

Meer informatie over Volksuniversiteit Het Groene Hart vindt u in de cultuurmap: Volksuniversiteit Het Groene Hart
Bezoekadres: Wilhelminaweg 77 (Het Klooster, 3441 XB Woerden
Contact: tel: 0348 420 662 | e-mail: info@vuhetgroenehart.nl