Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Masterclass history of jazz

wo 15 november 2023 t/m do 1 februari 2024

MASTERCLASS HISTORY OF JAZZ INCLUSIEF THEATERVOORSTELLING
Masterclass History of Jazz inclusief theatervoorstelling
Volksuniversiteit Het Groene Hart presenteert samen met het Klooster een serie over de geschiedenis van de jazz. De Masterclass bestaat uit vier avonden en gaat helemaal vanaf het begin van het ontstaan van de jazz eind 19e eeuw tot de jaren zestig van de 20e eeuw. De masters Michael Varekamp en Harry Kanters vertellen, laten filmpjes zien en spelen uiteraard live. Iedere 'aflevering' duurt ongeveer twee uur. Aan het eind van de serie krijg je een schitterend theateroptreden aangeboden van Ari Deelder en het Benjamin Herman Kwartet onder de titel "Deelder Draait".

DE GESCHIEDENIS VAN DE JAZZ - DE JAZZGESCHIEDENIS
Er wordt een foto geschetst van het New Orleans van Louis Armstrong en Buddy Bolden. De big bands van Paul Whiteman, Duke Ellington en Count Basie doen hun intrede. Pianostijlen van ragtime tot stride tot boogiewoogie worden uitgelegd en Miles' koelte geproefd. Dit alles afgewisseld met oude films en live muziek gespeeld door beide hosts.
In de masterclass neemt de bekende trompettist en zanger Michael Varekamp je samen met meesterpianist en bandleider Harry Kanters mee op reis door de geschiedenis van de jazz. Van het rauwe New Orleans, waar de jazz voor het eerst begon, tot de levendige vroege jaren zestig. Op een vrolijke en onderhoudende manier wordt het ontstaan en de ontwikkeling van deze muzieksoort uitgelegd. De deelnemer wordt verrijkt en vermaakt met een mix van inzicht, kennis en anekdotes over de grote jazzmuzikanten.
Onder meer de relatie tussen Louis Armstrong en King Oliver, het tumultueuze leven van ragtime-vernieuwer Jelly Roll Morton en Miles Davis' zoektocht naar vernieuwing komen aan bod. Daarnaast spelen Michael en Harry live voorbeelden van de verschillende stijlen en hun specifieke aspecten. Ook worden er videofilmpjes vertoond waarin de helden van gisteren aan het werk te zien zijn.

 

VOORSTELLING IN THEATER HET KLOOSTER
Ari Deelder en het Benjamin Herman Kwartet Deelder Draait
Een enorme kast met duizenden platen – allemaal netjes op label en alfabet. Het was het levenswerk van Jules Deelder. Welke mooie verhalen, verrassende samenwerkingen, geheime informatie, hoogoplopende vetes en grappige anekdotes vinden we in Deelders kast?
Jules kon een plaat uit die kast trekken en kende dan niet enkel de muziek en de tekst op de achterkant uit zijn hoofd, ook wist hij moeiteloos nog onbekende weetjes uit zijn mouw te schudden. Deelder was de Jazz Encyclopedie. Maar nu Deelder dood is, dreigt zijn kennis over welke uitvoering er op welke plaat stond en hoe zus ooit nog met zo speelde voor eeuwig te verdwijnen. Hoog tijd om daar wat aan te doen.
Terwijl Ari zich in de voorstelling een weg baant door de ontelbaar vele jazzplaten in haar vaders kast wijst Benjamin Herman haar met zijn kwartet de weg langs artiesten, genres, record labels, originals, japanners, langspeelplaten en singles. In een avond vol unieke verhalen, bijzondere jazz en vooral heel veel Deelder.

 

1: woensdag 15 nov 2023 - 20:00 – Het Klooster – lokaal 31
2: woensdag 20 dec 2023 - 20:00 – Het Klooster – lokaal 31
Kerstvakantie: woensdag 27 dec 2023
Kerstvakantie: woensdag 3 jan 2024
3: woensdag 10 jan 2024 - 20:00 – Het Klooster – lokaal 31
4: woensdag 24 jan 2024 - 20:00 – Het Klooster – lokaal 31
5: donderdag 1 feb 2024 - 20:00 – Het Klooster

 

Kosten: € 125

 

Michael Varekamp
Michael Varekamp voltooide zijn studie als docent en uitvoerend musicus aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag cum laude bij Ack van Rooyen. Sindsdien reist hij de hele wereld over om concerten te geven. Hij maakte deel uit van de Dutch Swing College Band en werkte onder meer met Scott Hamilton, Louis van Dijk en Branford Marsalis. In het buitenland wordt hij gevierd. Michael ontving de Kobe Award in Japan en trad op bij onder meer Jazz at Lincoln Center en Birdland. Tijdens zijn reizen geeft hij regelmatig masterclasses. Hij deed een masterclasstour door New York en gaf gastlessen aan de Universiteit van Durban. Daarnaast was hij gastdocent aan de conservatoria van Rotterdam, Den Haag en Zwolle. Hij trekt momenteel volle zalen met The Legends. www.michaelvarekamp.nl

Harry Kanters
Harry Kanters is een virtuoos pianist in verschillende stijlen van traditionele jazz. Zijn specialiteiten zijn ragtime, New Orleans, stride, Swing en vroege bebop. Deze specialiteiten en zijn kennis van deze stijlen maken hem de ideale pianist en co-moderator voor deze masterclass. Door zijn uitgebreide repertoire is Harry een veelgevraagd pianist bij 'All Star'-casts en een veelgevraagd gastsolist bij diverse groepen. Hij reisde van Oman tot New Orleans, van Japan tot Tasmanië en trad op met onder andere Leroy Jones, Lilian Boutté, Tom Baker, Jason Marsalis en Warren Vaché en toerde met hen.


Locatie

Klooster | Theater
Wilhelminaweg 77, 3441XB Woerden


Website: Masterclass history of jazz


Over Klooster | Theater

Meer informatie over Klooster | Theater vindt u in de cultuurmap: Klooster | Theater
Bezoekadres: Wilhelminaweg 77, 3441XB Woerden
Contact: tel: 0348 42 30 66 | e-mail: info@kloosterwoerden.nl