Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Original Rheinstädter Musikanten

Original Rheinstädter Musikanten

In 1967 besloten een aantal leden van Fanfarecorps Excelsior Woerden om een blaaskapel op te richten. Onder de naam De Vrolijke Tirolers speelden zij muziek van onder andere Ernst Mosch und seine Egerländer Musikanten en James Last. Het uniform bestond naast de echte lederhose uit bergschoenen, sokken, overhemd met stropje en een vilten hoed. In 1985 werd echter besloten om over te gaan tot een echt Egerländer kostuum. In 1989 werd de kapel omgedoopt tot Die Original Rheinstädter Musikanten en wordt er alleen Egerländer muziek gespeeld.
Tot begin jaren ’90 bestond de kapel alleen uit leden die direct afkomstig waren uit het fanfarecorps Excelsior. Na vele juryrapporten met de vermelding: “zoek klarinetten!” is het orkest in 1993 uitgebreid met een klarinetsectie. 

Van 1987 tot 1 januari 2005 was de muzikale leiding in handen van Ruud den Heeten. Ruud is vanaf 1971 lid van fanfarecorps Excelsior en wist naast handig bugelspel ook de groep mafkezen van “de kapel” leiding te geven. Het niveau werd in die tijd steeds beter en omdat Ruud liever weer wilde gaan spelen, werd er gezocht naar een andere muzikale leider. Die keuze was gemakkelijk, omdat Marc Busscher, afgestudeerd trompettist, lid van Excelsior en al jaren lid van de kapel bereid was de Rheinstädter onder zijn hoede te nemen.
Na 14 jaar besloot Marc dat het tijd werd voor andere zaken en de kapel staat sinds 2019 onder muzikale leiding van Leon Bos.

De kapel deed in het verleden regelmatig mee aan concoursen. Zo werd de kapel landskampioen in de heuvelklasse en wist er sindsdien met vele ruime eerste prijzen in de bergklasse vandoor te gaan. Sinds de jaren 70 wordt er jaarlijks een blaaskapellenfestival georganiseerd met kapellen uit binnen- en soms buitenland, dat zo’n 1000 enthousiaste bezoekers per keer trekt.

https://www.facebook.com/DieOriginalRheinstadterMusikanten/


Original Rheinstädter Musikanten

Postadres
Singel 45
3442 AL Woerden

Contact
Hans van Dongen
email: info@excelsior-woerden.nl
website: https://excelsior-woerden.nl/die-original-rheinstadter-musikanten/