Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefStuur berichten voor de agenda naar agenda@cultuurplatformwoerden.nl

Original Rheinstädter Musikanten

Original Rheinstädter Musikanten

In 1967 besloten een aantal leden van Fanfarecorps Excelsior Woerden om een blaaskapel op te richten. Geïnspireerd door de muziek van "Ernst Mosch und seine Egerländer Musikanten" wilden zij graag zelf deze muziek gaan spelen. Daarnaast had de kapel destijds de functie muzikanten uit de fanfare zich beter als muzikant te laten ontwikkelen. De naam die destijds aan de kapel werd gegeven was "de Vrolijke Tirolers". In de eerste jaren werd er iedere zaterdag geoefend in café "Zomerlust" te Woerden. Het repertoire bestond naast de Egerlander Muziek ook uit feestmuziek en muziek in de stijl van James Last. Nadat de fanfare in 1976 haar eigen clubgebouw had gebouwd, verhuisde de kapel zaterdag's naar het eigen clubgebouw.
 
Het uniform bestond naast de echte "lederhose" uit bergschoenen, sokken, overhemd met stropje en een vilten hoed. In 1985 werd echter besloten om over te gaan tot een echt Egerländer kostuum, wat tot de dag van vandaag nog steeds in gebruik is. Naar aanleiding van deze verandering en de wat serieuzere aanpak qua repertoire werd in 1989 de naam "de Vrolijke Tirolers" ingeruild voor "die Original Rheinstädter Musikanten". Deze naam komt voort uit het feit dat Woerden aan de Rijn is gelegen. Ook de omvang van de kapel is de laatste jaren flink veranderd. Tot begin jaren '90 bestond de kapel gemiddeld uit 15 leden, waarbij alle leden direct afkomstig waren uit het fanfarecorps Excelsior. Na vele juryraporten met de vermelding: "zoek klarinetten!" is in 1993 het orkest uitgebreid met een klarinetsectie. Nu beschikken we over ongeveer 20 muzikanten.
 
Van 1987 tot 1 januari 2005 was de muzikale leiding in handen van "Ruud den Heeten". Ruud is vanaf 1971 lid van fanfarecorps Excelsior en wist naast handig bugelspel ook de groep mafkezen van “de kapel” wat leiding te geven. Het niveau werd in die tijd echter veel beter, en omdat Ruud liever weer wilde gaan spelen, werd het nodig naar een andere dirigent te zoeken. Die keuze was gemakkelijk, omdat Marc Busscher, lid van de zelfde muziekvereniging en afgestudeerd trompettist al jaren bij de kapel speelde en meer dan bereid was deze club onder zijn hoede te nemen.
 
De kapel speelt op allerlei festiviteiten en deed in het verleden regelmatig mee aan concoursen. Zo werd de kapel landskampioen in de heuvelklasse en wist er sindsdien met vele ruime eerste prijzen in de bergklasse vandoor te gaan. Vaak met slechts enkele orkesten boven zich. Met de nieuwe dirigent zal het orkest in de toekomst waarschijnlijk ook weer aan concoursen deel gaan nemen. Verder is deze kapel inmiddels aardig bekend aan het worden door het jaarlijkse festival op de derde of vierde zaterdag van oktober, wat toch ieder jaar een duizendtal bezoekers trekt uit het hele land.

Original Rheinstädter Musikanten

Postadres
Singel 45
3442 AL Woerden

Contact
Janna Busscher
telefoon: 0348-416780
email: info@rheinstadter.nl
website: http://www.rheinstadter.nl