Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Stoomgemaal Teylingens

Stoomgemaal Teylingens

Stoomgemaal Teylingens

 

Het voormalig scheprad-stoomgemaal, gebouwd in 1871 (getuige de gedenksteen in de noordmuur) in waterschapsstijl, werd vernoemd naar de polder, die de naam van het geslacht Teylingen kreeg.

Het is een van de oudste nog bestaande stoomgemalen van ons land en de enige overgebleven tandem-compoundstoommachine die direct een centrifugaalpomp aandrijft in Nederland.

 

  • Het gemaal is elke zaterdagochtend geopend van 10.00 tot 12.00 uur.
  • Op iedere laatste zaterdag van de maand draait het gemaal bij voldoende belangstelling tussen 10:00 en 13.00 uur.
  • Groepen kunnen ook op aanvraag een bezoek brengen aan het Gemaal voor een rondleiding, dit duurt ongeveer een uur.

 

seizoen

Zaterdag 6 mei t/m zondag 31 december 2017

 

Bereik

Het gemaal ligt 1500m van het station Woerden en is per bus te bereiken.

Neem lijn 123 of 143, halte Sluis of halte Kruipin (iets verder lopen).

 

Met de fiets en te voet is het gemaal bereikbaar via het fiets/voetpad tussen Woerden en Kamerik, er is ruim voldoende stalling bij het gemaal aanwezig.

Met de auto vanaf de A2 afslag Breukelen, richting Kockengen. N401 volgen tot de N212 (Ir.Enschedeweg), linksaf richting Woerden, na ruim twee kilometer rechtsaf richting Kamerik N405. Na 2 kilometer passert u het gemaal, u kunt hier niet parkeren. Na de S-bocht, 300 meter verderop, kunt u linksaf op de Rijndijk parkeren. U loopt 500 meter terug over het  fiets/voetpad aan de linkerkant van het water.

Vanaf de A12 volg de borden Woerden Centrum, na de tunnel onder het spoor door, linksaf en vervolgens over de brug rechts richting Kamerik. Na 500 meter kunt u rechtaf de Rijndijk op en daar parkeren. U loopt door over het fiets/voetpad in noordelijke richting langs de linkerkant van het water. U kunt niet bij het gemaal parkeren.

 

groepen .

Groepen tot 10 personen kunnen een bezoek brengen voor 25 euro, grotere groepen betalen 50 euro. Hiervoor wordt een rondleiding gegeven, kunnen een aantal verhalen verteld worden en wordt de machine draaiend getoond; de bezoektijd is dan 60 minuten. Bij de machine wordt standaard uitleg gegeven over de werking en de functie in het waterbeheer.

Daarnaast kan naar keuze verteld worden over de geschiedenis van het gemaal, de geschiedenis in de wijdere omgeving rond het gemaal, de functie van de sluis en de betekenis daarvan voor de beurtvaart en de recente geschiedenis rond restauratie en de plannen voor de toekomst.

Op verzoek kan specifiek ingegaan worden op de technische achtergronden van de stoommachine, de ontwikkeling daarvan, het rendement enzovoort; dit vergt enig inzicht in techniek en is niet voor iedereen interessant.

Wij vragen hiervoor een extra vrijwillige bijdrage.

Er kan ook gezorgd worden voor diverse hapjes en drankjes, deze worden separaat in rekening gebracht.

LET OP, zolang de kolenloods nog niet herbouwd is zijn er geen toiletten!

 

Werkgroep Stoomgemaal Teijlingens

p/a Peter van der Horst
Oudelandseweg 28
3443 AC Woerden
Email: werkgroep.teijlingens@xs4all.nl

 

Wordt vriend van het stoomgemaal en help mee met de aanschaf van een stoomketel.

Geef u op door te mailen naar vriendvan@stoomgemaalteijlingens.nl en stort tenminste 25 Euro op rekeningnummer NL84 RABO 0157 0732 62 t.n.v. Stoomgemaal Teijlingens.

Het stoomgemaal ontvangt natuurlijk graag giften om de verdere plannen uit te kunnen voeren. De navolgende plannen zouden wij graag verwezenlijken:


Fotoalbum van Stoomgemaal Teylingens


Stoomgemaal Teylingens

Bezoekadres
Mijzijde 1
3471 GM Kamerik

Postadres
Secretariaat: Fok de Wit Cattenbroekerdijk 4
3446 HA Woerden

Contact
email: info@stoomgemaalteijlingens.nl