Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Koeienmarkt

Koeienmarkt

Elk jaar vindt op de eerste woensdag na 20 oktober in de binnenstad van Woerden de 'Koeienmarkt' plaats. In 2010 vierde de ‘Woerdense Koeiemart’ feest! Het was 600 jaar geleden dat Woerden het recht kreeg een paarden- en koeienmarkt te houden. De koeiemarkt is een traditie die families gezamelijk vieren. In een oude sfeer met kermis, warenmarkt, standwerkers en natuurlijk koeien!
 
Al vroeg dag...
Voor de hardcore liefhebbers begint de Woerse Mart al om half zes ’s ochtends. Dan worden de eerste koeien en kalveren aangevoerd, gewassen en naar hun plek in de grote, met veel stro gemeubileerde showtent op het Kerkplein gebracht. Er is vrij toegang tot de dieren, die in een aaibare opstelling op hun optreden in de keuringsring wachten.
 
Veeshow met voorbrengwedstrijd jongvee
Tijdens de Koeienmarkt zal een voorbrengwedstrijd voor jongvee worden georganiseerd. Kalfjes worden door kinderen voorgeleid aan een vakjury, in dezelfde ring waar hun ouders met het puikje van de Hollandse veestapel naar de mooiste rozet dingen. Twaalf kalveren in de leeftijd van twee tot twaalf maanden worden door evenzoveel kinderen van vijf tot dertien jaar voor het publiek en de jury geleid.
Het paraderen met zoiets dartels als een kalf vereist oefening – dus wordt dezer dagen op de boerderijen van de deelnemers vlijtig getraind onder ouderlijk toezicht. ,,Training is echt wel nodig, anders springt zo’n beestje bij zijn begeleider weg en kun je er achteraan,” zegt Adrie Vollering, die als actief lid van Agrarisch Centrum Woerden de voorbrengwedstrijd voorbereidt.
De vakjury zal niet kijken naar de fysieke kwaliteit van de kalfjes, maar naar de manier waarop de kinderen de dieren begeleiden. Een prijs krijgen ze allemaal, voor één is er een extra mooie onderscheiding.
 
Warenmarkt en standwerkers
Tijdens de Woerse Mart is ook een deel van het aanbod van de zaterdagse Streekmarkt (ambachtelijke producten uit de regio) aanwezig. Kaasmeisjes gaan rond met schalen vol blokjes boerenkaas.
Ook zijn er demonstraties van ambachten, die allemaal met het plattelandsleven te maken hebben. Een kaasmaakster, een imker, een palingroker, een rijtuigbouwer, een klompenmaker, een nettenboeter en een pottenbakker laten zich door het publiek op de vingers kijken.