Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Het Zuidelijk Toneel Meer dan duizend woorden

wo 24 april 2024

20.15 uur, € 21,00.

Het Zuidelijk Toneel
Meer dan duizend woorden

Fotograaf en filmmaker Ahmet Polat staat centraal en Rashif zal hem in prachtige taal documenteren.

Over kijken en bekeken worden.

Ahmet Polat is een prijswinnende fotograaf en filmmaker. Als 17-jarige vlucht hij weg uit zijn Brabants geboortedorp Fijnaart. Zijn moeder zei altijd “Laat je door niemand tegenhouden, zelfs niet door mij”. En dat heeft hij ook gedaan. Van aardbevingen tot topmodellen voor Vogue, niets was te moeilijk voor Ahmet. Als hem werd gevraagd waar hij geboren was zei hij: “I was born in Fine Art”.

Aan de hand van foto’s reist schrijver en acteur Rashif El Kaoui mee terug door Ahmet zijn leven, een reis die eindigt naar misschien wel het moeilijkste onderwerp waar hij nog nooit zijn lens op heeft gericht: zijn geboortedorp. Het wordt een reisverslag, een persoonlijke zoektocht en een bloemlezing. Van zijn worsteling met fotografieredacties over de manipulatie van het beeld en de representatie van het anders zijn. Ahmet wil altijd tot de kern komen en dus fotografeert hij de ziel van de mens. 

Maar hoe ver hij ook trekt, hoe hij ook zijn best doet, het dorp reist altijd met hem mee. 

Rashif El Kaoui
Rashif El Kaoui (Diest, 1988) is acteur, rapper, podcastmaker én schrijver. Als kind wilde hij tolk worden. De fascinatie voor taalbeheersing is gebleven; Rashif is rapper in het hiphopcollectief Equal en acteur in bezit van een Mastersgraad in Woordkunst. Ondernemend is hij ook, als medeoprichter van het VOF Nanda Yo, dat zich specialiseert in commerciële en artistieke audiovisuele producties. En dan geeft hij nog les in welsprekendheid, aan de Academie voor Woord te Mortsel.

Ahmet Polat
Ahmet Polat (Roosendaal, 1978) is fotograaf en filmregisseur. Voor zijn documentairefotografie won hij verschillende grote prijzen, waaronder de ICP Infinity Award in 2006. En terecht. De gevolgen van een verwoestende aardbeving, het dagelijks leven van een vluchteling, de veranderende stad; wanneer Ahmet het vastlegt, pakt hij op een verfrissende manier de kern. En dat trekt je oog, onweerstaanbaar. Ahmet werkt zowel autonoom als in opdracht en is altijd begaan.

Het Zuidelijk Toneel zet theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken. Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn. In voorstellingen en projecten de wereld ontmoeten, nieuwe inzichten ontdekken en verrast worden.


Locatie

Klooster | Theater
Wilhelminaweg 77, 3441XB Woerden


Website: Het Zuidelijk Toneel Meer dan duizend woorden


Klooster | Theater

Klooster | Theater