Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Streekmarktbespeling carillon Woerden

za 26 november 2022

Streekmarktbespeling met Sinterklaasrepertoire door vaste beiaardier Henk Verhoef van 13.15-14.15 uur

               CONCERTEN

            ▪ Regelmatig tijdens de markt op woensdagmorgen
            ▪ op diverse zaterdagen en
            ▪ bij speciale gelegenheden

Dan klinkt het karakteristieke klokkenconcert in optima forma en wordt het carillon handmatig bespeeld door een beiaardier.
Het carillon wordt afwisselend bespeeld door de vaste beiaardier vaste beiaardier Henk Verhoef en beiaardiers Mathieu Polak en Dick Klomp tenzij anders vermeld.

Het carillon in Woerden

    • De Petrustoren werd gebouwd rond 1380. Vanouds moeten er al klokken in gehangen hebben. In 1557 kwam er een klein carillon, dat in 1561 nog eens met 4 klokken werd uitgebreid. De klokken kwamen te hangen in een uitbouw aan de oostkant van de toren.
    • In 1672 brandde de torenspits af en smolten de klokken. Uit de restanten, met een  mooi woord "klokspijs" genoemd, goot Pieter Hemony in 1675 een luidklok.
    • In 1700 kreeg de toren weer een nieuwe spits. Maar pas in 1964 kwam er weer een carillon met 37 klokken, gegoten door Eijsbouts in Asten. Tien jaar later kwamen er nog eens negen klokken bij. Met de oude Hemony-klok uit 1675, die als laagste toon in het carillon werd opgenomen, ontstond een carillon met 47 klokken.
    • Op 30 maart 2015 is de 48e klok toegevoegd, een Es-klok. Deze 550 kilo zware bronzen klok is eveneens gegoten door Koninklijke Eijsbouts in Asten.

Adres van de Petrustoren:
Kerkplein 5b Woerden


Locatie

Kerkplein 5b, Woerden
Petrustoren en omgeving


Website: Streekmarktbespeling carillon Woerden