Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Het kerstfeest in beeld

wo 15 december 2021

tijd: 10:00 - 12:00 uur/€ 17,- : Een lezing met koffie en een lekker stuk appeltaart door mr.drs. Ina Bertsch. vooraf inschrijven bij de Volkuniversiteit

Het kerstfeest in beeld

Een lezing met koffie en een lekker stuk appeltaart van de lokale bakker met als doel om samen te leren, maar ook om samen te zijn. Ervaar zelf hoe gezellig leren kan zijn met de lezing over de iconologische ontwikkeling van de afbeelding van de geboorte van Christus.

 

"Jozef snijdt een kous kapot om luiers voor Jezus te maken." Dat is nog eens wat anders dan de os en de ezel. Het verhaal in het Nieuwe Testament over de geboorte van Christus is vrij summier. In het prille begin van het christendom zijn de afbeeldingen rondom de geboorte van Christus vrij eenvoudig.
Pas wanneer keizer Constantijn de Grote op de plaats van de geboortegrot van Christus een kerk laat bouwen wordt de menswording van Christus steeds uitgebreider weergegeven.

 

Daarbij wordt steeds vaker geput uit de apocriefe evangeliën en wordt het tafereel afgebeeld als een historische gebeurtenis. Vanaf de romaanse kunst wordt de geboorte vaak in het kader van een theologisch programma weergegeven. De gotiek luidt de weergave van menselijke emoties in en de symboliek rondom het geboorteverhaal wordt steeds uitgebreider. Deze lezing laat aan de hand van voorbeelden uit de vroegchristelijke en middeleeuwse kunst de iconologische ontwikkeling zien van de afbeelding van de geboorte van Christus.

 

Mw. mr.drs. C.J. (Ina) Bertsch
Inschrijving geopend

mr.drs. C.J. (Ina) Bertsch
Al snel na haar afstuderen als historica, gespecialiseerd in middeleeuwse geschiedenis en cultuur, begon Ina Bertsch lezingen, cursussen en rondleidingen te geven. Zij deelt inmiddels al jaren met veel plezier haar enthousiasme over deze onderwerpen met haar cursisten. Haar cursussen geeft ze bij kunsthistorische instituten (zoals Helikon en Kunsthistorische Leergangen Utrecht) en volksuniversiteiten, culturele clubs, musea en andere organisaties, maar ook bij mensen thuis. Zij verzorgt ook online cursussen.


Locatie

Klooster Wilhelminaweg 77 Woerden


Volksuniversiteit Het Groene Hart

Volksuniversiteit Het Groene Hart