Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Lezing: n.a.v. tentoonstelling XL in de Kunsthal.

do 1 oktober 2020

aanvangstijd 19:30 uur. Prijs: € 17,00. -vooraf aanmelden-. Over tentoonstelling met Wandkleden van o.a. Picasso, Louise Bourgois

Lezing tentoonstelling XL in de Kunsthal. Wandkleden van o.a. Picasso, Louise Bourgois

Voor het eerst in Nederland presenteert Kunsthal Rotterdam een groots overzicht van imposante wandkleden naar ontwerpen van beroemde kunstenaars als Picasso, Le Corbusier, Miró, Vasarely en Louise Bourgeois. De tentoonstelling ‘Extra Large’ belicht een periode van honderd jaar, met wandtapijten van direct na de Eerste Wereldoorlog tot nu, en ontvouwt een vrijwel onbekend aspect uit het oeuvre van veel moderne en hedendaagse kunstenaars. Zij gebruiken de eeuwenoude weeftechniek als basis voor hun textielkunst en interpreteren deze steeds opnieuw. Het grootste deel van de ruim zestig werken is vervaardigd in het historisch instituut ‘Manufacture des Gobelins’ in Parijs. De metershoge, handgeweven wandkleden zijn door hun combinatie van artistieke finesse en buitengewoon vakmanschap ongeëvenaard en een lust voor het oog en maken zichtbaar hoe verrassend actueel het traditionele ambacht van weven is.


De tentoonstelling XL is  nog tot begin 2021 te bezoeken.

Naar aanleiding van die tentoonstelling is deze lezing opgezet. Tegelijkertijd zal de lezing breder zijn dan het werk dat daar te zien is.
Enerzijds zal een technische en historische blik onderdeel uitmaken van de lezing, waarbij diverse grote ateliers en bloeiperioden van het wandkleed getoond en besproken worden. Van de vroegsten tot de grootsten en de grote namen die in de geschiedenis van het wandkleed een rol hebben gespeeld zoals die van de familie Gobelin.


Daarnaast veel aandacht voor juist de moderne periode met naast de producten die in Rotterdam te zien zijn ook voorbeelden van andere tapijten vanaf 1900. Speciale aandacht hierbij ook voor wat er in Nederland op dit gebied is gebeurd de afgelopen jaren, want hoe gek het misschien ook klinkt: het Nederland van de 21ste eeuw heeft vele grote wandkleedopdrachten vergeven met prachtige resultaten. Niet alleen in diverse musea, maar ook op geheel andere plekken en zo zullen kleden getoond worden van grote talenten als Claudy Jongstra, Barbara Broekman maar ook bijvoorbeeld Marlene Dumas.

1 lezing van 2,5 uur
Inschrijving geopend

Drs. A. (Aldwin) Kroeze
Aldwin Kroeze is een spreker voor wie vertelling en beleving nauw samenhangen met zijn persoonlijke passies. Hij werkt als kunst- en cultuurwetenschapper voor tal van musea, kunstkringen en organisaties voor volwassenonderwijs en vier hogescholen.

 


Locatie

mboRijnland Polanerbaan 15 Woerden


Volksuniversiteit Woerden

Volksuniversiteit Woerden

  • Meer informatie over Volksuniversiteit Woerden vindt u in de cultuurmap: Volksuniversiteit Woerden
  • Bezoekadres: Rembrandtlaan 24, Woerden