Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Eten in de Middeleeuwen

wo 5 oktober 2016

Lezing, 2 uur door C.J. (Ina) Bertsch. van 20:00 uur tot 22:00 uur/ Prijs: € 12,50

In deze lezing wordt ingegaan op wat de middeleeuwer at en dronk en waarom.

 

Het besef dat voeding van invloed is op de gezondheid was toen al een belangrijke gedachte. Een goede christen hoorde in de Middeleeuwen veel vis te eten, omdat dit voedsel geen wellustige gedachten opwekte. Vlees verwarmde lijf en leden van de mens, dus die veroorzaakten onkuise ideeën en daden. Logisch dus dat het dieet van monniken in voornamelijk uit vis bestond.Die ideeën over eten hadden te maken met de in de oudheid en Middeleeuwen heersende Humorenleer.

 

Volgens de Humorenleer bestond alles in de kosmos – en dus ook het lichaam van de mens – uit vier elementen: water,vuur, aarde en lucht. Deze elementen hadden ieder hun eigen basiskenmerken: nat of droog, warm of koud. Het was erg belangrijk om een dieet te hebben dat de elementen in evenwicht (isonomia) hield, anders werd men ziek. De lezing wordt geïllustreerd aan de hand van prachtige afbeeldingen uit getijdenboeken, andere manuscripten en beelden uit de kerk.

 

Docente: Mw. Mr.Drs. C.J. (Ina) Bertsch.

Ina Bertsch is al snel lezingen, cursussen en rondleidingen gaan geven na haar afstuderen als historica, gespecialiseerd in middeleeuwse geschiedenis en cultuur. Ze deelt al jaren met veel plezier haar enthousiasme over deze onderwerpen.

 

inschrijven

 


Locatie

ID college, Polanerbaan 15 3447 GN Woerden


Volksuniversiteit Het Groene Hart

Volksuniversiteit Het Groene Hart