Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nlStuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Bredius film: Kiva, The Call of the Wisdom Keepers + sprekers / muziek

vr 1 maart 2024

19.30 uur.

FILM: KIVA | The Call of the Wisdom Keepers + sprekers / muziek
vrijdag 1 maart 19:30 uur
'Een boodschap van alle inheemse volkeren'
Regisseur: Marijke Kodden / Jaap Verhoeven
Land: Mexico, India, Duitsland en Nederland
Film: 56 min
Jolanda Zwetsloot en Marcha Kortekaas vinden dat je naar deze avond moet komen! De film, de spreker en de muziek! laat je inspireren en motiveren om verder te denken.
Synopsis:
In 1968 kreeg medicijnman Raymundo Tigre Perez (Mexico/VS) een visioen. Hij zag inheemse Wisdom Keepers van over de hele wereld verenigd in een cirkelvormige kuil - met een vuur in het hart - een ceremonie uitvoeren. Een spirituele ceremonie voor de aarde, voor vrede en welzijn van alle levende wezens. Pas later ontdekte hij dat dit een KIVA was, een eeuwenoude ceremonie die 3000 jaar geleden al door de Anasazi werd gehouden. Honderden inheemse Wisdom Keepers beantwoordden zijn oproep en deze KIVA-ceremonies vinden al meer dan 30 jaar over de hele wereld plaats. De KIVA-ceremonie is een collectieve oproep vanuit de gehele inheemse bevolking: zij hebben het contact met de natuur nooit verloren en kunnen ons met hun eeuwenoude wijsheid ons handvaten aanreiken naar een meer verbonden en duurzame manier van leven!
In deze documentaire krijgen we een unieke kijk op de KIVA-ceremonie, waar inheemse Wisdom Keepers zich verzamelen rond een heilig vuur en hun liefde uiten via gebeden, eeuwenoude rituelen, liederen en dans. Maar ze delen ook hun zorg over de zorg voor Moeder Natuur en de mensheid! De kijker wordt uitgenodigd om na te denken over hoe we onze relatie met de aarde kunnen herstellen. ‘De aarde huilt en roept haar kinderen naar huis!’
Marijke Kodden begon met filmen bij de unieke KIVA-ceremonies in Nederland in 2018 en reisde naar de KIVA ceremonies in Mexico, India en terug naar KIVA Holland in 2019. Veel Wisdom Keepers werden geïnterviewd en samen met beste vriendin Rakinah Buttner en Jaap Verhoeven (die zij in 2021 bij het project betrokken), hebben zij een hoopvolle documentaire gemaakt, die ons laat zien hoe we onze relatie met de aarde kunnen helen!
Gastpreker: Anneke Wittermans
choreografe en auteur
In 1978 ontmoet ik het schone Neolithische vrouwenerfgoed van Çatal Höyük, Hacilar en Kreta, beschavingen die 1000 jaar vrede kennen. Voor dit erfgoed wil ik dansen, ik verlang om deze vrouwenkrachten te ankeren in mijn lichaam. Sinds 1981 dans ik voor de Noordzee, een enorme watermassa, een rijke voedingsbodem voor verhalen die woorden willen vinden. In 2004 besef ik dat wij in NL een rijke vrouwengodinnen beschaving hebben, waaronder de 300 votief altaren van Nehalennia, godin van Zeeland. Deze en andere bodem- en water-vondsten bevestigen de verhalen die de zee in mij roert. Ik ontwikkel het mens zijn in de dans. Chariklo, een asteroïde ontdekt in 1997, ontvouwt nieuwe capaciteiten van het man/vrouw zijn in mij. Elke 2000 jaar komen nieuwe humane talenten tevoorschijn, verteld in mythen, dansen en gedichten. Ik creëer verhalen die reizen via het water en de dans. Hierin maak ik het erfgoed van het Stier-, Ram-, Vissen- en Watermantijdperk zichtbaar. Dans/Zang performances om niet te verdwalen maak ik samen met Suzan van der Voort .
Gastsprekeer Suzan van der Voort
componiste en zangeres
Sinds 2010 dans ik bij Anneke Wittermans. De gedichten die zij schrijft hebben een impact, de woorden raken me en ondersteunen op spannende momenten. Ik heb graag mooie beelden en woorden tot mijn beschikking. Het op muziek zetten en zingen van de gedichten maakt dat deze gedichten gehoord kunnen worden en ik vrij toegang heb tot deze begrippen. Ik hoor wanneer in een gesprek een gedicht gehoord wil worden. Bij het componeren, vinden van een melodie, maakt het direct helder, wat ik begrijp en welk begrip nog ongrijpbaar is. Dit maakt dat ik samen met Anneke beelden en woorden onderzoek en herschik. Samen zien en horen we meer. Dans/zang performances om niet te verdwalen maken we samen.
Gastspreker Henry De La Croix
Medicine Wheel
Henry’s missie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren en uit te nodigen om te herinneren wie ze zijn, zodat ze met passie, bezieling en enthousiasme vanuit hun hart kunnen leven. Vanaf zijn vierde leerde hij van zijn vader Indonesische energetische massages. Op zijn 26e, tijdens zijn reis naar Indonesië, heeft hij verbinding met zijn roots gemaakt. Henry bewandelt het pad van het medicijnwiel, het pad waarbij je stap voor stap wordt uitgenodigd je eigen verbinding met aarde, lucht, water en vuur te herinneren. Het pad van de krijger, heler, leraar, medicijn man en leider. Henry nodigt je uit jouw authentieke pad te gaan, zodat jij je zielendroom kan herinneren en je persoonlijke missie en bestemming kan leven.
Muziek: Dennis Kivit
Singer/songwriter
Dennis laat zich inspireren door grote muzikanten als The Beatles, spirituele leiders als Eckhart Tolle. Maar bovenal wordt Dennis geïnspireerd door mensen en ontmoetingen. Kortom: door het leven zelf. Dit is de rode draad in zijn eigen repertoire. Dennis maakte al vroeg op het conservatorium en de kleinkunstacademie kennis met de kracht van muziek, concentratie en meditatie, en leerde met zijn stem, zijn muziek en stilte een schouwspel neer te zetten wat je raakt en wat je mee wil maken! Hij won verschillende prijzen en zong onder andere duetten met Paul de Leeuw, Henk Poort, Ernst Daniël Smid, Ramses Shaffy, Donald Jones, Mathilde Santing, Edwin Rutten, Willem Nijholt, Danny de Munck en Simone Kleinsma, en soleerde met het Metropole orkest en het combo van Cor Bakker. Hij toerde met eigen theaterprogramma’s als ”Gotta have Soul!”, “Zing the Beatles” en ‘De Prostituant’ door het land. Hij doceert zang, ‘songwriting’ en meditatie op het Utrechts Conservatorium. HARTKRACHT is zijn nieuwste project.
Meer lezen en tickets
Aanvang 19:30 uur, zaal open 19:00 uur.


Locatie

Podium Bredius
H.G. van Kempensingel 31, 3443 AM Woerden


Website: Bredius film: Kiva, The Call of the Wisdom Keepers + sprekers / muziek


Podium Bredius