Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

RijnKUNSTprijs 2023

publicatiedatum: za 11 juni 2022

KUNSTaandenRIJN Woerden organiseert alweer voor de zesde keer de RijnKUNSTprijs. Ook in 2023 weer voor zowel 2D- en 3D-werkstukken. Beeldende (amateur)kunstenaars die wonen, werken of leren in de gemeente Woerden mogen meedoen. Het thema van de wedstrijd in 2023 is “de kleine dingen”

 

Het thema kan uiteraard letterlijk worden opgevat. Een compositie van kleine dierbare voorwerpen bijvoorbeeld, of een miniatuur. Inspiratie over de symbolische betekenis kan je putten uit het zoete liedje van Saskia en Serge uit de jaren 70.

 

Volgens de Woerdense kunstenaar Theo van den Meerendonk is het een mooi thema. “Je kan het klein houden en dicht bij je zelf (zoals in het liedje) of collectief (met zijn alle een steentje bijdragen).

Het thema is zelfs te projecteren op grootse onderwerpen die zich geleidelijk – stapje voor stapje – ontvouwen.” Volgens Theo is het een bescheiden thema in een tijd die overweldigend kan zijn met de grootse gebeurtenissen die zich maar blijven opstapelen.

 

(afb Middeleeuws miniatuurboek)

 

De thema’s van de eerdere edities waren:

    2018 – De vesting Woerden
    2019 – Speels in Woerden
    2020 – Camouflage
    2021 – De nieuwe tijd
    2022 – Stadsleven

 

Nominaties, juryprijs en publieksprijs

De inzendingen worden beoordeeld door een professionele jury, die bestaat uit Karel van den Bosch (Cultuurlokaal), Stephanie Rompa (Stadsmuseum) en waarschijnlijk de winnaars van vorig jaar. De jury kan werken nomineren voor de prijs. De winnaars van de juryprijs zijn de werken in categorie 2D en 3D die de hoogste waardering van de jury hebben gekregen. Uit de overige inzendingen wordt de winnaar van de publieksprijs gekozen, op grond van het aantal punten dat is toegekend door het publiek via de stemformulieren die in de bibliotheek aanwezig zijn. Iedereen kan eenmaal stemmen, waarbij op het stemformulier drie werken worden gekozen die respectievelijk 3 punten, 2 punten en 1 punt krijgen. De punten worden door de organisatie bij elkaar opgeteld. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

De winnaars ontvangen een trofee, gemaakt en gesponsord door Gerrit Peele van Natuursteentijd en door Het Steenen Huys.

 

Tijdschema

    Aanmelden: uiterlijk 1 januari 2023
    Kunstwerk gereed en insturen foto: uiterlijk 1 maart 2023. Vermeld bij je inzending de titel, de afmetingen, de gebruikte techniek en geef een korte toelichting op het werk.
    Kunstwerk brengen naar bibliotheek: VOLGT LATER
    Expositie in Bibliotheek Het Groene Hart Woerden: VOLGT LATER
    Prijsuitreiking: VOLGT LATER
    Kunstwerk ophalen in bibliotheek: VOLGT LATER


Expositie

De genomineerde werkstukken worden geëxposeerd in de Bibliotheek Het Groene Hart. Bezoekers kunnen daar hun stem uitbrengen voor de publieksprijs.