Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

40 jaar! (Babylon) Podium Bredius

publicatiedatum: wo 25 mei 2022

Stichting Jongerenproject (het voormalig Babylon,) nu Podium Bredius, bestond 40 jaar op 10 juni 2021. Door corona was het niet mogelijk dit groots te vieren. Voor dit 40 jarig jubileum gaan ze alsnog een aantal leuke activiteiten organiseren, met een knipoog naar ons rijke verleden. Zaterdag 28 mei staat er een vette (cabaret) line-up op het podium.

 

Babylon Cabaret was begin deze eeuw een erg succesvolle activiteit.

Dus tjd om het eens dunnetjes over te doen. We brengen dit keer een frisse mix van ervaren cabaretiers die ‘vroeger’ in Babylon hebben gespeeld en leuke, nieuwe, talentvolle comedians:

 

De MC (presentator) is Vincent Geers, verder in de line-up staan Teun van der Elzen, Sima Sharma, Jeroen Pater, Khoi Tran, Rein Pastoor en ex-Woerdenaar Roel C. Verburg.

Entree: 10,- aan de deur of reserveren via info@podiumbredius.nl

 

Het programma met van elke cabaretier een korte biografie en overige informatie staat op de website van Podium Bredius en in de culruuragenda:

 

Mede mogelijk gemaakt door Klapstoelkabaret en Het Klooster Woerden.
 

40 jaar Geschiedenis

Podium Bredius (voorheen Babylon) is een poppodium in Woerden waar ook thema-avonden, films, dartavonden en jamsessies plaatsvinden. Podium Bredius is een non-profitorganisatie die draait op vrijwilligers. Het biedt tevens plek aan twee oefenruimtes voor bands.

 

Podium Bredius werd onder de voormalige naam Babylon op 10 juni 1981 geopend in een boerderij op het voormalige stadserf door de Stichting JongerenProjekt Woerden, nadat het terrein en de gebouwen een jaar eerder door een groep jongeren in gebruik was genomen.

 In de eerste jaren van haar bestaan was het een belangrijk centrum voor de opkomende punkbeweging in de regio en genoot het nationale bekendheid op dit gebied.

 

Bands als Tröckener Kecks[2], The Ex[3] en Diana Ozon[4] traden er in hun begintijd op.

Naast bands waren er politieke informatieavonden en werden er films gedraaid. Er was in die tijd ook regelmatig sprake van ongeregeldheden[5][6] rond het centrum, en een slechte financiële situatie. Mede daardoor veranderde de functie rond 1984 naar een meer algemeen poppodium en jongerencentrum.

 

In 1992 werd op het terrein een nieuw pand gebouwd door Stichting Accommodatie Babylon (SAB). Het oude pand stamde deels nog uit de 18e eeuw, was in slechte staat van onderhoud en veroorzaakte geluidsoverlast voor omwonenden. Met de komst van het nieuwe pand werden veel problemen opgelost. Ook kwamen er weer nieuwe, veelal jonge medewerkers en daarmee nieuwe activiteiten.

 

In het gebouw bevinden zich vanaf het begin ook twee oefenruimtes voor bands. De mogelijkheid voor bands om te repeteren en op te treden is vanaf het begin een belangrijke functie geweest, mede door de grote vraag naar en de schaarste van dit soort locaties in de regio. De oefenruimtes veroorzaakten door de slechte geluidsisolatie in het oude gebouw echter ook veel overlast. In het nieuwe gebouw zijn deze problemen opgelost en kunnen de ruimtes onbeperkt gebruikt worden.

 

Per 1 januari 2019 is er een eind aan het locatiegebonden jongerenwerk in Babylon - en daarmee in gemeente Woerden - gekomen. Stichting JongerenProjekt Woerden en haar vrijwilligers continueren het activiteitenaanbod van Babylon sindsdien onder de gevelnaam Podium Bredius.