Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Boek Jan Vermaat (2e druk) bijna uitverkocht

publicatiedatum: za 21 mei 2022

De tweede druk van het boek over het leven en werk van Jan Vermaat is op enkele exemplaren na uitverkocht. Verkooppunten zijn VVV/Kaasmuseum, Galerie van Mariette van Slagmaat, het Stadsmuseum en de Galerie Gijselman in Laren. In laren is op 20/21/22 en 28/29 mei een expositie van bronswerk en het vroege schilderwerk van Jan Vermaat

 

Jan Vermaat is een bekend kunstenaar die zich toelegt op schilderwerk en beeldhouwen.  Eind van deze maand is er bovendien een Rotary-bijeenkomst gewijd aan het werk van Jan Vermaat met een fietstocht langs een aantal van zijn kunstwerken in de openbare ruimte in Woerden.

 

Jan Vermaat hoopt vandaag zaterdag 21 mei 83 jaar oud te worden.

 

In 2008 wisselde een collectie bestaande uit vroege schilderijen van Jan Vermaat (1939) van eigenaar. Sinds lange tijd waren ze niet meer vertoond en vrijwel niemand wist nog van hun bestaan.  Nu is het merendeel hiervan, waaronder enkele topstukken, op 20/21/22 en 28/29 mei te zien en te koop bij Henk Gijselman in Laren, adres Drift 6, nabij het Singermuseum. Er is ook veel van het klein en zeer gewilde bronswerk van Jan te zien. Openingstijden: 11.00 tot 17.00 uur


Jan schilderde na zijn terugkeer uit Canada, gedurende een tiental jaren, veel expressionistische schilderijen. Henk Gijselman: "In dit werk, aan het begin van zijn loopbaan, laat hij als kunstenaar zien wie hij is. Het zijn stuk voor stuk authentieke schilderijen. Los geschilderd, primitief en vormvrij. Gevoelens en ervaringen zijn vormgegeven door de werkelijkheid te vervormen en te vereenvoudigen. De afbeeldingen kunnen bij de beschouwer gevoelens oproepen van angst, verwarring, ellende. Toen ik deze schilderijen voor het eerst zag deed dit werk mij denken aan bepaalde schilderijen van Gustave De Smet (1873-1943) één van de grote drie van het Vlaams expressionisme. Ook met Josef Herman zie ik verbinding”.


In het kunstdorp Laren is grote belangstelling voor het werk van onze Woerdense kunstenaar. De Laarder Courant besteedde een uitgebreid artikel aan de komende expositie.

Bron Website Kunstkring