Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

De dochter van Meijer.

publicatiedatum: vr 15 april 2022

Na twee coronajaren kan de voorstelling 'De dochter van Meijer" eindelijk in Woerden worden uitgevoerd op 1 mei 2022 om 15.30 uur in de Lutherse kerk. De dochter van Meijer is een indringende voorstelling van Pauline Broekema samen met The Amsterdam Consort over Sarah, wiens vader met het eerste transport van Westerbork naar het Oosten wordt gevoerd. Sarah en haar moeder Mies duiken onder.

 

 Het verhaal gaat over de vraag hoe Sarah hiermee – ook in haar latere leven – is omgegaan.
De voorstelling wordt voorafgegaan door een lezing van Pauline Broekema om 14.00 uur. Entreekaarten: 15 euro te reserveren via deze link.

 

 Het verhaal

Meijer, de vader van de kleine Sara (1941) wordt met de eerste trein van Westerbork naar het Oosten gevoerd. Sara en haar moeder Mies duiken onder, om veiligheidsredenen gescheiden van elkaar. Na de bevrijding blijkt bijna niemand van hun grote joodse familie nog in leven.

De dochter van Meijer gaat over bezetting en bevrijding. Over eindeloze jaren in onderduik. Over angst, heimwee, rouw en ongelofelijke veerkracht. Het is het verhaal van schoften en meelopers. En van stille helden, de mannen en vrouwen die hun leven riskeerden om er voor anderen te kunnen zijn, die leefden in verbondenheid.

 

De Voorstelling

De voorstelling is gebaseerd op Het uiterste der zee. De Arbeiderspers bracht dit boek van Pauline Broekema uit in 2018. Pauline is als geen ander in staat om het onnoembare te schilderen in verhalen. De musici omarmen de geschiedenis met werken en arrangementen van diverse componisten. Muziek en verhaal versmelten in het programma als een rode draad aan de tijd.

 

 De musici van "The Amsterdam Consort" omarmen de geschiedenis met werken en arrangementen van Dvorák, Dutilleux, Mahler en Sjostakovitsj.

 

 

Pauline Broekema de verteller. "Ik heb zelf het scenario geschreven en wel zo dat het verhaal ook te volgen is voor mensen die het boek (nog) niet lazen. Voor ieder optreden schrijf ik er bovendien een extra element in; een gebeurtenis of een persoonlijke geschiedenis uit de plaats of de streek waar we spelen. "

 

Meer over het verhaal en de voorstelling