Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Coach4you voor brugklassers slaat aan!

publicatiedatum: di 12 april 2022

Bij Coach4you (onderdeel van Gilde Woerden) komen al behoorlijk wat nieuwe aanvragen binnen om brugklassers in het komende schooljaar te begeleiden. Coaches begeleiden brugklassers, die door een aantal risicofactoren extra ondersteuning nodig hebben.

 

Naast professionele hulp is er soms behoefte om leerlingen een steuntje in de rug te geven tijdens de brugklasperiode. Coach4you probeert op die manier terugval of uitval in het voortgezet onderwijs te beperken.

 

Gedurende het eerste jaar van het voortgezet onderwijs krijgt een leerling met een hulpvraag thuis van de coach begeleiding. Vaak zullen dat vragen of problemen op het maatschappelijk vlak zijn of niet-schoolse zaken. Echte huiswerkbegeleiding zal door de coach niet gegeven worden. Plannen en regelmaat zijn van essentieel belang en zullen regelmatig door de coaches getoetst worden.

 

Leerlingen die de basisschool verlaten en na de vakantie als brugklasser het voortgezet onderwijs in stappen, krijgen met een totaal nieuwe wereld en organisatie te maken. Niet elk kind kan dat aan en soms ontbreekt de hulp en begeleiding van hun ouders. Naast de professionele hulp die door zorgcoördinatoren en mentoren
wordt geboden, moeten leerlingen ook zaken regelen op het gebied van orde en regelmaat en op het sociaal-emotionele vlak.
De coaches van Couach4you willen door hun ondersteuning voorkomen dat brugklassers voortijdig de school verlaten.

 

Vrijwilligers

Voor ondersteuning in het komende schooljaar 2022/’23 worden momenteel de gesprekken gevoerd met de leerkrachten en interne begeleiders van groep 8 van basisscholen. De coaches doen de begeleiding als vrijwilliger, daarom zijn er voor de ouders geen kosten aan verbonden.

De coaches die zich bij ons melden en hun hulp aanbieden, moeten bereid zijn om wekelijks bij de hen toegewezen leerling langs te gaan en gedurende zo’n 1,5 uur ondersteuning te geven. Soms doet het luisteren naar de leerling ook al wonderen en biedt de coach ook de ouders een luisterend oor. Bij de werving van coaches wordt er met name gekeken naar de ervaring van de potentiële coaches op het gebied van omgaan met kinderen.

 

De opleiding van een coach kan een pluspunt zijn, maar komt op de tweede plaats. Het belangrijkste is om te weten wat voor een ervaring de coach zelf in zijn rugzak heeft zitten. Via de landelijke Coach4you organisatie worden de coaches ook trainingen aangeboden en komen zij periodiek bij elkaar opgedane om ervaringen met elkaar te delen.

 

Extra coaches nodig

Coach4you, is nu druk bezig met het werven van nieuwe coaches. Het ziet er naar uit dat we vermoedelijk niet alle aanvragen kunnen honoreren, omdat we te weinig coaches hebben.

Coach4you is onderdeel van Gilde Woerden.

 

  • Voor meer informatie kan men terecht op de landelijke website www.coach4you.org of door een mailtje te sturen naar: coach4you@gildewoerden.nl .
  • Per omgaande ontvang je dan informatie en nodigen we geïnteresseerden uit voor een kennismakingsgesprek.