Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Museum Gym's zijn ook open vandaag

publicatiedatum: wo 19 januari 2022

In navolging van Theaters gaan veel grote en kleine musea open vandaag. Ze openen hun deuren om op ludieke wijze ruimte te geven aan (mentale) fitheid. Met de actie 'Welkom in de Museum Gym!' Sluiten de deelnemende musea aan bij de actiedag 'Theater kapsalon' van betrokken podia en kunstenaars uit de culturele theatersector.

 

Je kunt in diverse musea vandaag bijvoorbeeld lekker gymen terwijl je langs kunst komt. Er is meestal net als bij de evenals open warenhuizen en meubelzaken als Ikea een voorgeschreven route.

 

Het aanbod is heel gevarieerd zo kan je bijvoorbeeld naar  ;

  • Bootcamp in Slot Loevestein
  • Graffiti-workshop in het Groninger Museum
  • Mindfulnesstour door Kunstmuseum Den Haag
  • Wandelen in Nationaal Monument Kamp Vught
  • Rekken en strekken in het Fries Museum
  • Schaken bij Schröderhuis in Utrecht
  • Winkelen in het Centraal Museum Utrecht
  • Spelletjes bij het Onderwijsmuseum Dordrecht
  • Wandelen door Museum Veere
  • Yogales in het Honig Breethuis Zaandijk
  • ZIlver kopen in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Meer musea

 

Tekst onder en foto site museumgym

Motivatie

Met de heropening van winkels en andere niet-essentiële diensten geeft het kabinet de samenleving meer ademruimte. Zoals bekend zijn musea niet meegenomen in deze heropening. Dat is en blijft onverklaarbaar. Het ondermijnt het gelijkheidsbeginsel, het gevoel van redelijkheid en solidariteit. Daarom start de Museumvereniging de actie Museum Gym.

Waarom mogen commerciële doorstroomlocaties (zoals Bijenkorf en IKEA) wél open en culturele doorstroomlocaties (musea) niet? Ook in de persconferentie van afgelopen vrijdag werd deze vraag onvoldoende beantwoord. De opening van musea zou te veel reisbewegingen opleveren. Een rekensom haalt dit argument snel onderuit. Hoe succesvol ook: 450 musea staan qua verplaatsingen in geen enkele verhouding tot de verplaatsingen naar in totaal 85.000 fysieke winkels in Nederland.

 

Hoewel de museumsector ongelukkig was over de verplichte sluitingen, heeft de sector er steeds alles aan gedaan om in oplossingen te denken. Zo zorgt het coronaprotocol, dat musea de afgelopen twee jaar hebben ingezet, voor een bewezen veilig bezoek waarmee uitbraken worden voorkomen.

Ook bezoekers ervaren museumbezoek als veilig, bleek eerder al uit onderzoek.

Er is geen logische reden om musea gesloten te houden. Voor en achter de schermen werkt de Museumvereniging aan de lobby om de musea zo snel mogelijk open te laten gaan. Om van zich te laten horen, sluiten verschillende musea aan bij de actiedag De Museum Gym komende woensdag 19 januari.

 

Het is goed nieuws dat er extra steunpakketten toegezegd zijn voor musea voor de periode tot 25 januari. Samen met het ministerie wordt bovendien gewerkt aan een herstelplan voor de lange termijn. Vanzelfsprekend is dit noodzakelijk, maar collecties zijn er voor het publiek: musea, medewerkers en vrijwilligers zijn klaar om de deuren te openen!

Op onze website museum.nl staat een complete lijst HIER