Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Treinramp Harmelen Herdacht

publicatiedatum: vr 7 januari 2022

Morgen, zaterdag 8 januari zullen het gemeentebestuur van Woerden, de Nederlandse Spoorwegen, ProRail en enkele nabestaanden in Harmelen de treinramp van 1962 herdenken. Om 9:19 uur, het tijdstip van de ramp, leggen burgemeester Victor Molkenboer en regiodirecteur Irma Winkenius (NS) een krans bij het herdenkingsmonument.

 

Hendrie van Assem is aanwezig namens de gemeenteraad, net als regiodirecteur Harro Homan van ProRail, wethouder Ad de Regt van de gemeente Woerden en José van Engelen van het dorpsplatform Harmelen.

Treinramp Harmelen

 

De Ramp
Het is op 8 januari 60 jaar geleden dat twee treinen ter hoogte van Harmelen in dichte mist vrijwel frontaal op elkaar inreden. Hierbij kwamen 93 mensen om het leven en raakten 52 inzittenden gewond. De ramp in Harmelen is daarmee het treinongeval met het grootste aantal slachtoffers in de Nederlandse geschiedenis.

 

Monument

Tien jaar geleden werd op de locatie waar het ongeval plaats vond een monument onthuld, ontworpen door Taeke de Jong. Hierop zijn de namen van alle slachtoffers terug te vinden.

 

Expositie

In het Spoorwegmuseum Utrecht is een expositie ingericht over dit treinongeval, het grootste in de Nederlandse geschiedenis. (meer info expo KLIK HIER)

 

 

Lees het hele persoonlijke verhaal in het Historisch Nieuwsblad