Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Restauratie begraafplaats Hogewal

publicatiedatum: zo 21 november 2021

De oude algemene begraafplaats op de Hogewal dateert van 1829 en heeft de status rijksmonument. Op de begraafplaats wordt sinds 2002 niet meer begraven en in de vele jaren raakten een groot aantal graven verzakt en beschadigd. Hiertoe heeft het gemeentebestuur opdracht gegeven om de begraafplaats op te knappen.

 

Zo werd al in 2009 het poortgebouw gerestaureerd en zijn het afgelopen jaar de voetpaden opgehoogd en opnieuw bestraat. De komende maanden werkt firma De Heeren Bouwmeester aan de restauratie van de grafstenen.

 

De werkzaamheden bestaan uit het netjes maken van de graven. Gebroken stenen worden verlijmd en voorzien van ijzeren verbindingsstukken om ze bij elkaar te houden. Bij de werkzaamheden is het de bedoeling dat de oudheid zichtbaar blijft, scheuren en afgebroken hoekjes worden niet gerepareerd. De stenen worden hierom dan ook niet geplamuurd of opgepoetst om zo het oude uiterlijk te behouden. Grafstenen, zerken en paaltjes blijven voor zoveel als mogelijk staan zoals ze nu ook staan. Alleen daar waar ze zijn omgevallen of erg scheef staan, worden ze recht gezet.

 

De werkzaamheden duren tot april 2022 en vinden plaats met inachtneming van de locatie en met respect voor de overledenen.