Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Opsporen van olie en gas: bezwaarprocedure

publicatiedatum: za 23 oktober 2021

Provincie Utrecht en gemeente Woerden zijn niet-ontvankelijk verklaard in de bezwaarprocedure tegen de verlenging van de vergunning voor het opsporen van olie en gas in onze regio. De provincie, gemeente Woerden en de andere gemeenten waarmee samen het bezwaar is ingediend worden niet als belanghebbenden gezien. De provincie en gemeenten starten nu een beroepsprocedure.

 

Niet-ontvankelijk betekent dat het bezwaar tegen de opsporingsvergunning van Vermilion niet inhoudelijk wordt beoordeeld door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De provincie en gemeenten kunnen niet leven met deze uitkomst en starten een beroepsprocedure om hun bezwaarpunten alsnog behandeld te krijgen.

 

Nieuwe aardgaswinningen passen niet bij de gemeentelijke ambitie om zo snel als haalbaar en betaalbaar mogelijk, een CO2 -neutrale en aardgasvrije gemeente te worden. Ook vindt de gemeente het besluit om over te gaan tot verlenging onvoldoende onderbouwd. De gemeente heeft daarom eerder dit jaar samen met de Provincie Utrecht en de gemeenten Oudewater, Nieuwegein, IJsselstein, Wijk bij Duurstede, Houten, Bunnik, Stichtse Vecht, Vijfheerenlanden en Utrecht een bezwaar ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De betrokkenen doen met de beroepsprocedure een poging om alsnog als belanghebbenden te kunnen procederen tegen het verlengen van de opsporingsvergunning. Gemeente Woerden is samen met de provincie actief betrokken bij deze beroepszaak.

 

Gebied
Het gebied van de opsporingsvergunning is ruim 1100 vierkante kilometer groot. Het grootste deel bevindt zich in de provincie Utrecht en strekt zich uit over dertien Utrechtse gemeenten. Ook gemeente Woerden bevindt zich in het gebied van de opsporingsvergunning, het gebied van de winningsvergunning Papekop valt buiten het gebied van de opsporingsvergunning. Al in aanloop naar het verlengingsbesluit door het ministerie, maakte de provincie en gemeenten kenbaar tegen een eventuele verlenging te zijn.

 

bron gem. Woerden