Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Lezing B-17 bommenwerper crash Zegveld

publicatiedatum: vr 24 september 2021

Op do. 30 sept. organiseert de SHHV een lezing over de achtergronden rond de dramatische crash van de Amerikaanse B-17 bommenwerper San Antonio Rose nabij Zegveld. Archeoloog en historicus Jeroen van der Kamp neemt ons mee naar de gebeurtenissen van 21 februari 1944 en wat er daarna gebeurde. De lezing vindt plaats in het kader van de uitreiking, (1 okt.) van vier bijzondere onderscheidingen

 

Let op: de lezing is in het Engels.

 

Deze ( extra) lezing van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging start om 20.00 uur en wordt gehouden in Het Baken, Beneluxlaan 3, 3446 BK Woerden.  Voor het bezoek gelden corona-maatregelen! Aanmelden is niet nodig.

 

Achtergrondinformatie

In Zegveld staat een bijzonder oorlogsmonument (zie foto) voor acht Amerikaanse bemanningsleden die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen bij de crash van hun B-17. Hun vliegtuig stortte op 21 februari 1944 neer in Zegveld, slechts twee van de tien inzittenden overleefden de crash, Charles Barnthson en Barclay Glover. Zij werden krijgsgevangenen en overleefden de oorlog. Twee van hun acht gesneuvelde kameraden (Amberg en Hines) liggen thans nog begraven op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten. Het monument is onthuld op 8 oktober 2015 en staat langs de Hazekade. Jeroen van der Kamp deed zeven jaar onderzoek naar de achtergronden van deze crash. Hij schreef er een boek over, getiteld “Ik verwacht tegen juni terug te zijn.”

 

Four Chaplains Memorial Foundation.

De lezing past in het programma rond de uitreiking van vier bijzondere onderscheidingen door de Amerikaanse Four Chaplains Memorial Foundation. Deze stichting vraag aandacht voor volkomen onbaatzuchtige dienstverlening, soms met gevaar voor eigen leven, door vertegenwoordigers van organisaties en individuele personen. Hun motto: “Eenheid in Verscheidenheid”. Vertegenwoordigers van de stichting, Brigade-Generaal Kenneth Brandt en de Director van de Four Chaplains William Kaemmer, zijn vanavond aanwezig en nemen ons mee in de wereld van de Four Chaplains.

 

Op 1 oktober worden vier bijzondere onderscheidingen uitgereikt in de Oranjekazerne in Schaarsbergen. De Legion of Honour Humanitarian Award wordt daarbij voor het eerst in Nederland uitgereikt, en wel aan Herman Boxtart - postuum - verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog, Ria Boxtart – gastspreker op scholen over de Tweede Wereldoorlog en gastdocent van het herinneringskamp Westerbork, en Jaaike Brandsma, veteraan van de 11e Luchtmobiele Brigade, tevens secretaris van de vereniging De Gewonde Soldaat. De vierde onderscheiding is de hoogste onderscheiding buiten de Verenigde Staten: de Legion of Honor Bronzen Medaille. Die wordt uitgereikt aan Yvo Hartzema veteraan van de 11e Luchtmobiele Brigade als voorzitter van de Vereniging De Gewonde Soldaat en voor zijn buitengewone inzet voor veteranen in Nederland. Yvo woonde tot voor kort in Harmelen.

 

Over de spreker

Jeroen van der Kamp studeerde archeologie en geschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Hij is thans werkzaam als archeoloog bij het Team Erfgoed van de Gemeente Utrecht. Hij is auteur van het boek 'Ik verwacht tegen juni terug te zijn. De crash van een Amerikaanse bommenwerper in Zegveld (1944)' (ISBN: 978-94-93102-58-3).

 

Meer over de Four Chaplains Memorial Foundation is te vinden op http://fourchaplains.org/.