Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Unieke “Kalender Woerden 2022”

publicatiedatum: wo 8 september 2021

Op zaterdag 11 en zondag 12 september a.s. is het weer Open Monumenten Dag. De Stichts-Hollandse Historische Vereniging presenteert dan een van de eerste resultaten rond “Woerden 650 jaar stadsrechten” dat we in 2022 uitgebreid vieren. De “Kalender Woerden 2022” bevat 52 (week)verhalen over opmerkelijke momenten in de Woerdense geschiedenis.

 

Unieke “Kalender Woerden 2022” beschikbaar!

 

De kalender is te koop voor € 10,-, op zaterdag bij onze stands nabij het Stadsmuseum, in de Bonaventurakerk en in het Gemaal Kamerik-Teylingens. Op zondag wederom in het Gemaal en op het Kerkplein.

 

Achtergrondinformatie

In 2022 is het 650 jaar geleden dat Albrecht van Beieren stadsrechten verleent aan Woerden. Tegelijkertijd bestaat de Oude Hollandse Waterlinie – waar Woerden deel van uitmaakt – 350 jaar. Ook staan we stil dat dan 700 jaar geleden het Groot-Waterschap van Woerden wordt opgericht. Kortom, in één jaar komen verschillende historische momenten uit de rijke Woerdense geschiedenis bij elkaar. Vlak voor de Kersdagen, vorig jaar, krijgt de Woerdenaar en communicatie-expert Nieck Engelhard een ingeving: we maken een speciale jaarkalender voor het bijzondere jaar 2022. De SHHV is onmiddellijk enthousiast en, een lang verhaal kort gemaakt, de kalender ligt er nu.

 

Elke week biedt de kalender een plaat en een klein tekstje over een gebeurtenis die ook echt ooit in die week heeft plaatsgevonden. Zo ontstaat over het hele jaar een unieke caleidoscoop van het Woerdense verleden, dat natuurlijk verder teruggaat dat 650 jaar. In het onderste deel van deze hangkalender staan de dagen van de week met bijzondere informatie over zon en maan, feest- en gedenkdagen, en enkele weetjes over de sterrenhemel. En het mooie is: je kunt er je eigen aantekeningen op kwijt over wat je beleeft in het jubileumjaar. Zo ontstaat een persoonlijk en uniek document … dat bij de viering van ‘Woerden-700’ over 50 jaar nog steeds zijn waarde behoudt!

 

Over de uitgave

De uitgever is de Stichting Stichts-Hollandse Bijdragen (SHB), de ‘uitgeverij’ van de SHHV. De uitgave is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van “Woerden 650” en de SHB. Nieck Engelhard tekent voor het idee en de grafische vormgeving. De samenstelling is in handen van Peter van der Horst en Niek de Kort. Een deel van de afbeeldingen is welwillend beschikbaar gesteld door het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard.

  • Na het OMD-weekend is de kalender ook te verkrijgen via de SHHV website.
  • De SHHV staat regelmatig op de zaterdagse streekmarkt.

Fotomoment?

Maak een afspraak. Stuur een mail naar mail@shhv.info of neem telefonisch contact op met ons secretariaat .

Meer informatie?
Peter van der Horst, secretaris SHB
Oudelandseweg 28, 3443 AC Woerden
Telefoon 06 54 20 04 91.  mail@shhv.info