Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Mobiel Informatiecentrum Bodemdaling

publicatiedatum: zo 5 september 2021

Dit informatiecentrum wordt dinsdag 7 september geopend in tuincentrum De Bosrand, Het is daar gevestigd in een tiny house gemaakt van lisdodde, en is een, na de opening door iedereen te bezoeken, reizende expositie over bodemdaling in de veenbodem van het Groene Hart en hoe we in de daar inde toekomst huizen kunnen bouwen en we er ook nog gewassen kunnen verbouwen.

 

Het Mobiel Informatiecentrum Bodemdaling.

Het informatiecentrum, gevestigd in een tiny house gemaakt van lisdodde, is een reizende expositie over bodemdaling in Het Groene Hart en is bedoeld om inwoners, ondernemers, agrariërs, overheden en iedereen die geïnteresseerd is op een laagdrempelige manier te informeren over het thema.

 

Opening

Het Mobiel Informatiecentrum wordt dinsdag 7 september geopend door wethouder Ad de Regt (gemeente Woerden) en gedeputeerde Meindert Stolk (Provincie Zuid-Holland). Na de opening (16.15 uur) is het voor alle aanwezigen mogelijk om een kijkje te nemen in het informatiecentrum.
Locatie: Tuincentrum De Bosrand, Rietveld 36a Wrd (parkeren mogelijk op parkeerterrein  tuincentrum)

 

Toelichting
Wat is het? Wat zijn de gevolgen? Wat kun je er aan doen? In het centrum leest u, via een ‘skyline’ van het Groene Hart, alles over bodemdaling; wat het is, wat de gevolgen zijn voor de stad en op het land, wat er aan gedaan wordt en wat u er zelf aan kunt doen.

Het Mobiel Informatiecentrum – het tiny house- is gemaakt van lisdodde en zwarte els. Daarmee is zichtbaar gemaakt dat er iets gemaakt kan worden van gewassen die op nat veen (door hoger waterpeil) worden geteeld en goed groeien op natte veenbodem. Als je een huis of weg op deze slappe bodem bouwt, zal deze zakken door zijn eigen gewicht. Als je het water er uitpompt, bijvoorbeeld om de grond bruikbaar te maken voor de landbouw, klinkt de bodem in. In steden en dorpen zorgt bodemdaling voor verzakkingen; schade aan wegen, kapotte waterleidingen en plassen op straat na een hoosbui.

 

In 1000 jaar tijd is de veenbodem wel 5 meter gedaald. Dit huisje laat zien:
- hoe we met natuurlijke materialen uit onze grond in de toekomst huizen kunnen bouwen (biobased bouwen) en de materialen na sloop opnieuw kunnen gebruiken (circulair bouwen).
- hoe we met natte teelten een alternatief verdienmodel kunnen hebben voor boeren die voor hun werk afhankelijk zijn van natte veenbodem.

 

Het Mobiel Informatiecentrum is ontwikkeld door de provincie Zuid-Holland, provincie Utrecht, gemeente Alpen aan den Rijn en gemeente Woerden en is onderdeel van de Regio Deal Bodemdaling Groene Hart. Het Groene Hart heeft een veenbodem en daardoor veel last van bodemdaling, zowel in het agrarisch als stedelijk gebied.

 

Binnen de Regio Deal werken 8 regionale overheden, de rijksoverheid, kennisinstellingen, agrarische sector, bewoners en bedrijfsleven samen aan een aanpak voor het omgaan met bodemdaling. Dit gebeurt door ruim 20 innovatieve experimenten uit te voeren. De kennis en oplossingen die in de regio worden verzameld, kunnen ook op andere plaatsen in Nederland en mogelijk internationaal worden toegepast.

Meer informatie leest u op www.bodemdalingdebaas.nl.of kijk naar de film die gemaakt is over het informatiecentrum via https://bit.ly/38heftN