Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Exercitieveld scenario's

publicatiedatum: do 17 juni 2021

Gemeente informatie: Op de politieke avond van 3 juni heeft het college de raad gevraagd om in te stemmen met het voornemen om noodzakelijk onderhoud aan de omliggende wegen te verrichten, maar met behoud van de historische kastanjebomen.

 

Meerdere scenario's
De afgelopen jaren is er veel gesproken over de toekomst van het Exercitieveld. Het vervangen van de riolering in combinatie met het verwijderen van de kastanjebomen heeft tot veel discussie geleid. In de raadsvergadering van 16 juli 2020 heeft de gemeenteraad aangegeven meerdere scenario’s over het noodzakelijk onderhoud te willen ontvangen, waarvan tenminste één scenario waarbij de kastanjebomen behouden blijven.

 

Na overleg met meerdere belanghebbenden, heeft de gemeente diverse scenario’s uitgewerkt. Daarin is gezocht naar een balans tussen de bomen, evenementen en de historische waarde van het veld in combinatie met het noodzakelijk onderhoud. Uit dat traject is naar voren gekomen dat het mogelijk is om het Exercitieveld met dubbele bomenrij rondom in stand te kunnen houden. Door nieuwe technieken kan de levensduur van de bestaande riolering verlengd worden, zonder te hoeven graven wat ten goede komt aan de oude en beeldbepalende kastanjebomen. Dat scenario heeft het college op 3 juni als voorkeur aan de raad voorgelegd.

 

Noodzakelijk onderhoud
Bekend is dat het asfalt op de Oostlaan en de Oostsingel in zeer slechte staat is. Naast de aanwezige gaten is ook de belijning niet overal meer zichtbaar wat onveilige verkeerssituaties kan opleveren. In het voorstel dat donderdag aan de gemeenteraad is verstrekt, vraagt het college de raad dan ook om in te stemmen met het vervangen van het asfalt, het opnieuw inrichten van het Exercitiepad en plaatsing van nieuwe straatverlichting. In dit scenario blijven de aanwezige kastanjebomen behouden. Er is geen prognose af te geven voor de levensduur van de individuele bomen, maar de gezondheid ervan zal goed worden gemonitord. Na de onderhoudswerkzaamheden kunnen de Oostlaan en de Oostsingel er voor de komende 15-20 jaar weer tegenaan.

 

Nastreven maximale levensduur
Na verder onderzoek aan de riolering onder de Oostsingel en het Exercitiepad is vastgesteld dat deze niet nu al volledig vervangen hoeft te worden. Er is een methode, waarmee de levensduur van de riolering kan worden verlengd, zonder te hoeven graven. Slechte of bezweken delen van de riolering worden met deze methode (relinen) van binnenuit gerepareerd. Deze techniek bestaat al langer, maar met de doorontwikkeling neemt ook de kwaliteit hiervan toe. Zo kan er worden gewerkt, zonder gevaar voor de aanwezige bomen.

 

Wethouder De Regt ‘Ik ben erg blij dat we op deze manier een maximale levensduur van de karakteristieke bomen kunnen nastreven. De gemeenteraad ontvangt voor de vergadering van 24 juni meer informatie om tot een goede besluitvorming te komen. Dit omvat onder meer mogelijkheden voor de herplant en benodigde afstand tussen de bomen, het soort bestrating op de Oostsingel en de Oostlaan en de kosten om de bomen te beschermen tijdens evenementen op het veld. En vanuit een aantal politieke partijen is aangegeven een motie in te willen dienen voor speelgelegenheden op het Exercitieveld. Ik kijk positief uit naar de raadsvergadering van 24 juni”.

 

Uitvoering na evenementenseizoen
Met de versoepeling van de Coronamaatregelen, lijkt het erop dat er dit jaar mogelijk nog een aantal evenementen kunnen plaatsvinden op het Exercitieveld. De onderhoudswerkzaamheden zullen dan ook buiten het evenementenseizoen plaatsvinden. Dit alles onder voorbehoud van de bestuurlijke besluitvorming.