Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

BOK: Denk aan Kunstenaar in coronatijd

publicatiedatum: di 13 april 2021

Het ministerie van OCW heeft 150 miljoen aan extra steungelden beschikbaar gesteld en uitbetaald aan gemeentes (Woerden ruim € 500.000,-). Niet geoormerkt, maar bedoeld voor kunst en cultuur met name voor de "makers" voor kunstenaars die geen deel uitmaken van gesubsidieerde organisaties. De Beroeps Organisatie Kunstenaars BOK roept Woerden op deze groep kunstenaars niet te vergeten.

 

Want ook deze professionele 'makers' (in muziek, podium en/of beeldende kunst) wonend/werkend in de gemeente Woerden hebben zwaar te lijden hebben onder de coronacrisis en komen veelal niet in aanmerking voor reguliere steunzoals TOZO,TVL en TONK

 

De organisatie (BOK) vraagt de gemeente te denken aan meerdere mogelijkheden, zoals het opdrachten verstrekken aan scheppende en uitvoerend kunstenaars.

 

Roep de kunstenaars op om met ideeën tekomen voor lokale projecten.

Concentreer daarbij vooral op professionele kunstenaars, zij hebben vooral te lijden onder de coronacrisis en we hebben die professionals straks ook weer hard nodig om les te kunnen geven aan amateurs.

 

 

 

Overzicht rijkssteun corona voor lokale culturele voorzieningen:

bron Bureau Berenschot, maart 2021


Gemeente                    2020        1e helft 2021  Totaal tot nu toe*

Utrecht                    3.051.714     5.971.036        9.022.750

Woerden                     320.935       251.805           572.740

Oudewater                    58.349         20.110             78.459

Montfoort                     68.924         18.169             87.093

Bodegraven-Reeuwijk   180.662         55.439           236.101

 

In een "Open brief" roept BOk alle wethouders kunst en cultuur en alle raadsleden in gemeentes van Nederland op om een standpunt in te nemen en zo, dit belangrijke deel van de lokale kunstsector óók te redden.

 

De brief

Dames, heren bestuurders en volksvertegenwoordigers,

 

Op 28 oktober vorig jaar heeft u een brief van ons gehad, op 10 november een vervolgbrief en op 1 maart een herinnering. Naar aanleiding van onze brieven heeft er ook een opiniestuk gestaan in het Financieel Dagblad van 9 maart j.l.

 

Strekking van alle communicatie is: Laat het geld (die extra 150 miljoen) dat bedoeld is voor kunst en cultuur, maar niet is geoormerkt als zodanig, niet weglekken naar instanties en organisaties die toch wel overeind blijven, besteed het ook niet aan stoeptegels oflantaarnpalen, maar heb vooral oog voor de makers.

 

De ZZP'ers, de kleine zelfstandigen,de kunstenaars die aan het begin staan van de culturele keten en waar we niet zonderkunnen. Daar begint 'alles'. En het zijn deze makers die veelal niet in aanmerking komenvoor steun zoals TOZO, TVL of TONK.

 

Velen van u hebben geweldig positief gereageerd op onze brieven. We mochten

uitgebreide brieven ontvangen, telefoon gesprekken gevoerd met vele bestuurders en volksvertegenwoordigers, het geeft hoop.

 

In de informatie hierboven kunt u zien welk bedrag (tot juli 2021) naar uw gemeente is/zal worden overgemaakt. Mocht uw gemeente nog geen actie ondernomen hebben doe dat dan s.v.p. snel.

 

Nogmaals grote dank voor al uw brieven, goede bedoelingen en acties!

 

Met vriendelijke groet,

Voorzitter Beroeps Organisatie Kunstenaars BOK

 

 

* Verder is er ook nog rijkssteun voor gemeentelijke cultuurinstellingen via de rijksregeling en is er in 2021 € 60 miljoen gereserveerd voor inkomstenderving bij gemeenten voor huur van buurt- en cultuurhuizen.