Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Boek met Veteranenverhalen

publicatiedatum: do 15 april 2021

Op donderdag 8 april presenteerde de Stichting Veteranen Lopikerwaard het boek “Verhalen van Veteranen uit de Lopikerwaard”. (ter gelegenheid van de viering van 75 jaar bevrijding) In dit boek vertellen negentien veteranen hun verhaal. Vroeger militair geweest, of nog steeds. Negentien veteranen uit Woerden, IJsselstein, Montfoort, Oudewater en Lopik. De oudste is 93 jaar oud, de jongste 34.

 

Journalist Otto Beaujon interviewde hen. Ze zijn op vredesmissie geweest, of in een oorlog, of het schemergebied daartussen. Verhalen uit Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Libanon, de Golfoorlog, Bosnië, Irak, Afghanistan en Mali.

Openhartig vertellen ze over hun ervaringen. Over hoe ze er nu op terug kijken. Maar ook over wat het met hen gedaan heeft. Meerderen van hen dragen nog dagelijks de sporen met zich mee.

 

Eerbetoon

Het boekje is een eerbetoon aan deze negentien, maar ook aan alle andere veteranen uit de Lopikerwaard die zich ingezet hebben voor vrede en veiligheid. De Stichting Veteranen Lopikerwaard heeft het jubileumjaar “75 jaar vrijheid” aangegrepen om dit boekje uit te geven.

 

Overhandiging eerste boekje
Het eerste boekje werd uitgereikt aan de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, Hans Oosters, en aan de Inspecteur der Veteranen, luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang. Ook de burgemeesters van Woerden, Lopik, Oudewater, Montfoort en IJsselstein, allen ambassadeurs van de Stichting Veteranen Lopikerwaard, krijgen het boekje overhandigd.

 

Op maandag 12 april a.s. zal burgemeester Victor Molkenboer een exemplaar in ontvangst nemen
Locatie: Basisschool de Wegwijzer, Essenlaan 1, Woerden. Tijd: 09.30 uur

 

Gastlessen en voucher voor veteranen
In de periode tot aan 5 mei 2021 zal op een groot aantal basisscholen in de Lopikerwaard een gastles door een veteraan worden gegeven, waarbij de boekjes aan de groep 8 leerlingen worden uitgereikt. 

En alle veteranen wonende in één van de vijf gemeenten zullen binnenkort met de post een voucher ontvangen die zij kunnen inwisselen voor het boekje in een plaatselijke boekenwinkel.

 

Het boekje kon tot stand komen dankzij bijdragen van het VSB Fonds Woerden, het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg), Rabobank Utrechtse Waarden e.o. en Kiremko B.V.

Belangstellenden kunnen het boekje bestellen via www.veteranen-lopikerwaard.nl

of bij de lokale boekhandels in Oudewater, IJsselstein, Woerden, Montfoort en Lopik.

 

“De Slag om de Schelde”

Half december is de film “De  slag om  de Schelde”in  première  gegaan.  Door  de lock-down konden velen de film nog niet bekijken. Zodra de  bioscopen weer open gaan, organiseert de Stichting    Veteranen Lopikerwaard, in samenwerking   met Annex  Cinema Woerden en  Fulcotheater IJsselstein, een gratis voorstelling voor veteranen.

 

Wie is veteraan?

Iedere militair, gewezen mili­tair, of gewezen dienst­plich­tige, van de Nederlandse krijgs­macht, die heeft ge­diend onder oorlogs­omstan­dig­heden dan wel heeft deel­genomen aan een vredes­­­missie is veteraan. Er zijn in Nederland ruim 115.000 veteranen.

 

Over de Stichting Veteranen Lopikerwaard
De Stichting Veteranen Lopikerwaard heeft onder meer als doel het bewerkstelligen van maatschappelijke waardering voor de positie van veteranen en het bevorderen van het onderling contact tussen veteranen.