Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

KIES: Boom van het Jaar 2021

publicatiedatum: di 13 april 2021

Iedereen kan van 6 april tot 20 mei zijn of haar favoriete Nederlandse boom aanmelden. Dat hoeft niet de grootste, oudste of mooiste boom te zijn. Bij deze verkiezing gaat het vooral om het verhaal achter de boom. Het belang van de boom voor zijn omgeving, de maatschappij en zijn geschiedenis. Dat zijn de elementen die belangrijk zijn voor de beoordeling.

 

De vierde editie van de Nederlandse verkiezing van De Boom van het Jaar

Iedereen in ons land kan tot 20 mei zijn of haar favoriete boom met een bijzonder verhaal aanmelden via deboomvanhetjaar.nl. Het draait niet om de dikste, mooiste of oudste boom, maar om markante bomen met een bijzonder verhaal.

 

SBNL Natuurfonds heeft sinds 2018 het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid krijgen.


Bomen vertellen ons verhalen.

Verhalen om gedeeld en steeds weer opnieuw verteld te worden. Door de plek waar ze staan, zijn bomen stille getuigen van menselijke emoties en verhalen ‘groot en klein.’

Eerdere winnaars

De Moeierboom in Etten-Leur was de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing in 2021. Deze markante monumentale linde is geëindigd als 6e met ruim 34.000 stemmen. De winnaar in Europa is De Millennium Steeneik van Lecina, Spanje geworden met ruim 104.000 stemmen.

 

Verkiezing

De Boom van het Jaar verkiezing draait om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere maatschappelijke waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde. Of die op het schoolplein generaties scholieren aan zich voorbij zag trekken. De boom waaronder al sinds mensenheugenis altijd het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden.

2021

In 2021 kan iedereen van 6 april tot 20 mei een boom nomineren,

als individu, familie, vereniging, bedrijf of gemeente, etc.

 

  • Een vakjury kiest uit alle aanmeldingen één boom per provincie.
  • Deze 12 genomineerden worden 30 augustus bekend gemaakt.
  • In de periode van 30-08 tot 18 oktober 12.00 uur kan een ieder stemmen op zijn/haar favoriete boom. 20 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt.

BOOM AANMELDEN

 

Hoera!

De winnaar wordt feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year in 2022. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de 16 deelnemers. SBNL Natuurfonds


SBNL Natuurfonds

zet zich in voor natuur, landschap en erfgoed dat door particulieren en agrariërs wordt beheerd. Zij biedt financiële ondersteuning, zorgt voor promotie en stimuleert wetenschappelijk onderzoek.

 

Daarnaast beheert deze stichting ongeveer 325 hectare aan eigen terreinen. SBNL Natuurfonds is een goede-doelenorganisatie, een zogeheten ANBI.