Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Ozb-tarieven binnenkort correctie

publicatiedatum: do 18 maart 2021

Door een administratieve vergissing hebben alle woningeigenaren uit de gemeente Woerden een te hoge ozb-aanslag (onroerendezaakbelasting) ontvangen. Op elke 100.000 euro WOZ-waarde gaat het om zo'n 10 euro aan te veel berekende belastingen. De gemeente betreurt de vergissing ten zeerste en stelt alles in het werk om deze zo snel mogelijk recht te zetten.

 

De vergissing is gemaakt in een berekening bij de vaststelling van de ozb-tarieven voor 2021. Dit had tot gevolg dat de gemeenteraad hogere ozb-tarieven heeft vastgesteld dan was voorzien in de begroting. In totaal gaat het om zo'n € 800.000,-- aan extra belastingopbrengsten.

De vergissing kwam aan het licht doordat een inwoner aan de bel trok, waarna de gemeente voor alle zekerheid een extra controle uitvoerde.


Excuses

Wethouder Ad de Regt (Financiën): "Wij zijn de inwoner dankbaar voor het signaal en vinden het bijzonder vervelend dat deze situatie is ontstaan. Onze welgemeende excuses daarvoor. Wij doen er alles aan om iedereen zo snel mogelijk te informeren en een aangepaste aanslag toe te sturen."


Zo snel mogelijk correctie

De eerste actie is nu dat de gemeenteraad een nieuwe verordening met een lager tarief vaststelt. Daarna moet deze informatie worden verwerkt in het belastingsysteem; dit neemt circa vier weken in beslag. Vanaf het moment dat de gemeenteraad de nieuwe verordening heeft vastgesteld, ontvangen huiseigenaren binnen vier weken een vermindering op de aanslag en een toelichting hierop. Wie de eerdere aanslag al heeft betaald, krijgt het te veel betaalde bedrag teruggestort. Voor diegenen die gebruik maken van automatische incasso , wordt het terug te geven bedrag verrekend met de termijnen die nog moeten worden betaald. Wie de ozb-aanslag nog niet heeft betaald, kan het beste wachten met betalen tot de gecorrigeerde aanslag is ontvangen.

 

Voor de niet-woningen is er geen reden de ozb-tarieven te wijzigen. Dit heeft te maken met het feit dat deze slechts een geringe verandering in waarde hebben doorgemaakt, waardoor de administratieve vergissing hier nauwelijks invloed heeft.


Vragen?

Bij vragen over de gemeentelijke belastingen kunt u een mail sturen naar teambelastingen@woerden.nl. Ook kunt u bellen met de medewerkers van de gemeente via het algemene telefoonnummer 14 0348.