Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Corona Update

publicatiedatum: vr 22 januari 2021

Woensdag 20 januari kondigden premier Rutte en minister De Jonge aanvullende maatregelen aan. De gemeente publiceert de belangrijkste wijzigingen op haar site, hieronder een weergave daarvan. Tevens is er nieuws over het schema van vaccineren en op welke, Woerdense, locaties we die, eventueel, kunnen verwachten

 

 Aanvullende maatregelen

‘We maken ons grote zorgen om nieuwe varianten van het coronavirus, zoals de extra besmettelijke Britse variant. Er zijn zeker tot en met 9 februari aanvullende maatregelen nodig om deze virusvariant onder controle te krijgen.’

 

De extra maatregelen in het kort:

  •     Je mag thuis nog maar 1 persoon per dag ontvangen (kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee), en maximaal 1x per dag op bezoek bij iemand anders. Mantelzorgers zijn uitgezonderd van deze regel.
  •     Buiten is een groep van maximaal 2 personen of 1 huishouden toegestaan.
  •     Bij begrafenis of crematie mogen niet meer dan 50 mensen samenkomen.
  •     Als de Tweede Kamer akkoord gaat, dan komt er een avondklok. Tussen 20.30 uur en 04.30 uur mag je niet naar buiten. Uitzonderingen daargelaten, zoals mensen die voor hun werk op pad moeten, mantelzorgers en mensen die hun hond (aangelijnd) uitlaten.
  •     Het is de bedoeling dat voor reizigers uit het buitenland de quarantaine verplicht wordt. Ook wordt bovenop een negatieve PCR test die niet ouder is dan 72 uur een sneltest verplicht. Het kost tijd om dit wettelijk goed te regelen. Daarom geldt voorlopig een vliegverbod voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid Afrika en Zuid Amerika. 

Voor meer details over de maatregelen en de uitzonderingen daarop: www.rijksoverheid.nl

 

vaccinatie wie en wanneer

Het vaccinatieschema waarin staat welke groep wanneer aan de beurt is, wordt regelmatig bijgesteld. Kijk voor het laatste schema op coronavaccinatie.nl.

(meer nieuws onder de schema's)

Vaccineren tegen corona of niet?

Vaccineren verkleint de kans dat u ziek wordt met ongeveer 90%. U heeft dan nog 10% kans dat u ziek wordt. Degenen die nog wel ziek worden, zullen minder ernstige klachten hebben. Met het vaccin beschermt u zichzelf.

Wanneer het overgrote deel van de mensen gevaccineerd is, dan beschermen we ook elkaar. Daarmee helpen we het virus de wereld uit. Dat is belangrijk, want er blijven altijd mensen over die vanwege hun kwetsbaarheid niet gevaccineerd kunnen worden. U doet het dus ook voor een ander.

 

Waar of niet waar?

Er gaan op internet veel verhalen rond over de vaccins. Wit u weten wat waar en wat niet waar is? Journalisten onderzoeken de meest voorkomende beweringen en publiceren hierover op internet.

Kijk op dpa-factchecking.com/netherlands. De tekst op deze website is in het Nederlands.

Alles over het vaccinatieprogramma: coronavaccinatie.nl

Waar of niet waar, factchecking: dpa-factchecking.com/netherlands

 


Priklocatie in Woerden?

Om het vaccineren van alle groepen goed te laten verlopen zijn verschillende priklocaties nodig.

Zowel de GGD zelf als de huisartsen gaan vaccineren. De GGD doet dit in grotere regionale prikcentra, zoals in Houten, en wil graag ook in Woerden een regionaal prikcentrum openen. Ook huisartsen zoeken geschikte ruimtes om te kunnen vaccineren. De gemeente heeft met beide partijen contact en is actief op zoek naar geschikte locaties, die voldoen aan de gestelde eisen. Prioriteit heeft de zoektocht naar een grote priklocatie in Woerden met een regionale functie. Hier zullen in eerste instantie mobiele ouderen vanaf 60 jaar gevaccineerd worden. Later komen ook de 18 tot 60 jarigen aan de beurt.

 

Wanneer u van de GGD of uw huisarts een uitnodiging ontvangt, staat daarin ook vermeld, waar u moet zijn. Is vervoer voor u een probleem? Er zijn verschillende (vrijwilligers)organisaties die u daarbij willen helpen zoals automaatje en de regiotaxi