Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Milieustraat voor uw oude donzen dekbedden

publicatiedatum: zo 27 december 2020

Dons is biologisch afbreekbaar en uiterst geschikt om opnieuw te wassen en te recyclen. Textiel-inzamelaar Sympany is i.s.m. Ducky Dons op zes gemeentewerven in de provincie Utrecht gestart met het inzamelen van donzen dekbedden. Eén van deze pilot locaties is de Milieustraat in Woerden.

 

Inzameling en recycling van  in Woerden

 

Sympany en Ducky Dons bieden een duurzame nieuwe bestemming voor gebruikte donzen dekbedden. Het dons en de veren worden uit de dekbedden gehaald en vervolgens gesorteerd, gewassen, gedroogd en gesteriliseerd. Daarna wordt het gebruikt als vulling voor nieuwe dekbedden en hoofdkussens. Niet alleen dons en veren uit de dekbedden worden gerecycled, ook de restmaterialen worden circulair ingezet.*

 

Ieder jaar zamelt textielinzamelaar Sympany miljoenen kilo’s textiel in. Voor elk stukje stof kiest het bedrijf de beste bestemming. Voor oude dekbedden was tot voor kort geen duurzame nieuwe bestemming. De samenwerking met Ducky Dons brengt daar verandering in.

 

Gebruikte donzen dekbedden kunnen ingeleverd worden in de daarvoor bestemde blauwe containers op de Milieustraat, Pijpenmakersweg 4 in Woerden.

 

Openingstijden Milieustraat Woerden:

Maandag gesloten

Dinsdag 10.00 - 16.00 uur

Woensdag 10.00 - 16.00 uur

Donderdag 10.00 - 16.00 uur

Vrijdag 10.00 - 16.00 uur

Zaterdag 08.00 - 16.00 uur

Zondag- en feestdagen gesloten

 

Is dons een milieuvriendelijk materiaal?

Ja, volgens de Higg Materials Sustainability Index (Higg MSI) is de totale impact op het milieu 47% lager ten opzichte van synthetische materialen (polyester). In tegenstelling tot synthetische materialen zijn er namelijk geen fossiele grondstoffen nodig voor het product zelf, waaronder olie. Tevens is dons biologisch afbreekbaar en uiterst geschikt om opnieuw te wassen en te recyclen.