Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Lockdown: Weer veel dicht

publicatiedatum: di 15 december 2020

Behalve, niet essentiële winkels en de scholen moeten vandaag ook de Bibliotheken, theaters, musea, bioscopen enz, weer sluiten en wel tot 19 januari 2021. We zullen u, zo goed we kunnen, op de hoogte houden van de (culturele en maatschappelijke) gebeurtenissen en (on)mogelijkheden die zich in deze periode voordoen. Hieronder de MAATREGELEN.

 

maatregelen die worden aangescherpt,

Winkels

Anders dan in het voorjaar moeten niet-essentiële winkels dicht. Het gaat dan om bijvoorbeeld kleding-, schoenen- en interieurzaken. Supermarkten blijven open, net als slagers, bakkers en andere winkels voor eerste levensbehoeften. Andere uitzonderingen zijn onder meer tankstations en drogisterijen.

 

Alleen medische contactberoepen nog open

Mensen met een niet-medisch contactberoep moeten hun werkzaamheden stoppen. Denken daarbij aan kappers en masseurs, maar ook aan nagelsalons en tatoeëerders.

Medische contactberoepen, zoals fysiotherapeuten en tandartsen, kunnen wel doorwerken - uiteraard met inachtneming van alle afstands- en hygiëneregels. De Rijksoverheid heeft ook een overzicht gepubliceerd van uitgezonderde contactberoepen.


Scholen en kinderopvang

Ook het onderwijs en de kinderopvang krijgen te maken met de harde lockdown. Woensdag sluiten alle basis- en middelbare scholen. De kerstvakantie, wordt dus vervroegd en verlengd tot en met het weekend van 16 en 17 januari.

In de eerste weken van het nieuwe jaar wordt online les gegeven.

Ook studenten op mbo, hbo en universiteiten krijgen te maken met onderwijs op afstand. Volgens de Rijksoverheid zijn er uitzonderingen voor examens en zogeheten kwetsbare leerlingen.

De kinderopvang gaat eveneens woensdag op slot tot 17 januari. Ouders met een cruciaal beroep kunnen hun kind nog wel brengen voor noodopvang.

 

Cultuur

Musea, moeten opnieuw de deuren sluiten. Ook theaters (Klooster, Rietheater,) moeten tot en met zeker 19 januari dicht. Net als bibliotheken, bioscopen, podia voor alle genres van muziek en muziekscholen, presentatie-instellingen en monumenten moeten ze dicht voor publiek. Net als dierenparken, zwembaden en pretparken zoals de Efteling. Er zijn geen uitzonderingen.  Ook seksclubs moeten weer op slot.

Bibliotheken mogen open blijven voor het afhalen en brengen van gereserveerde boeken en voor activiteiten voor kwetsbare groepen zoals georganiseerde en besloten huiswerkbegeleiding.

De gebouwen van theaters, musea en muziekscholen, mogen wel open blijven voor medewerkers in het kader van bedrijfsactiviteiten. Repeteren en opnames door professionals kunnen dus blijven plaatsvinden. Voor bijvoorbeeld digitale voorstellingen en live-streams.  Ook is het toegestaan deze locaties te gebruiken voor onderwijsgerelateerde bijeenkomsten die niet online of in de onderwijsinstelling plaats kunnen vinden, zoals toetsen en tentamens.

Optreden, repeteren en opnames maken is toegestaan voor professionele gezelschappen en acteurs. Voor bijvoorbeeld online voorstellingen, livestreams en televisie-uitzendingen (zonder publiek). In bijvoorbeeld een opname- of repetitieruimte of op een podium. Hiervoor geldt geen maximum aantal personen.


Bezoek in huis & groepgroote

Het maximumaantal mensen dat je thuis mag ontvangen gaat verder omlaag, van drie naar twee. Maar: dat geldt dan weer niet op Kerstavond, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag. Het geldt ook niet voor kinderen van 12 jaar of jonger.

De maximale groepsgrootte van twee mensen geldt binnen én buiten, als je tenminste niet van hetzelfde huishouden bent. Huishoudens van bijvoorbeeld drie of vier mensen kunnen nog wel als gezelschap over straat.

Er is een uitzondering voor Kerst: tussen 24 en 26 december mag je nog steeds maximaal drie bezoekers per dag thuis ontvangen, net als nu. Het gaat dan om mensen van 13 jaar en ouder; kinderen tot en met 12 zijn uitgezonderd.
 

Reizen

Het advies blijft om zo min mogelijk te reizen. Het kabinet roept iedereen op om tot half maart geen reis te boeken. Dat betekent dat skiën in de krokusvakantie dringend wordt afgeraden.

Tot nu toe gold het advies om tot zeker half januari geen reizen te plannen. De oproep om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken, blijft staan.

 

Sport

Voor sporters komen er nog meer beperkingen. Alle binnensportlocaties, dus ook sportscholen, moeten dicht. Sporten kan dus alleen nog buiten, met maximaal twee personen op anderhalve meter afstand. Die maatregel geldt alleen voor volwassenen; iedereen onder de 18 kan met meer mensen buiten sporten. Topsporters worden eveneens uitgezonderd. Zij kunnen ook doorgaan met competities, in tegenstelling tot amateursporters.


Horeca

Andere bestaande maatregelen blijven gelden. Dat betekent dat de horeca dichtblijft en restaurants alleen nog afhaal- of bezorgmaaltijden mogen aanbieden. Wel nieuw is dat ook restaurants in hotels sluiten. Evenementen blijven verboden.

Ook de coffeeshops blijven dicht, afhalen is wel toegestaan.

 

Blijvertjes

  • werk thuis tenzij het niet anders kan',
  • 'was vaak je handen' en
  • 'nies in je elleboog'
  • dragen van een mondkapje in publieke ruimtes*

Mondkapje

Voor iedereen van 13 jaar en ouder is het verplicht een mondkapje te dragen op openbare plekken. Ook op werkplekken in de openbare ruimte is het verplicht om een mondkapje te dragen. Sommige mensen hoeven geen mondkapje op tijdens het werk. Tijdens bijvoorbeeld acteren, dansen of muziek maken is het dragen van een mondkapje niet altijd mogelijk.

 

Op dinsdag 12 januari zal een besluit genomen worden over de periode na dinsdag 19 januari.